Jan Brokken krijgt de Premio Chatwin alla carriera 2023, een Italiaanse oeuvreprijs voor reisschrijvers vernoemd naar Bruce Chatwin. In het persbericht (met fotobijschrift ‘Jan Brooken’) wordt gesproken van “Una vita di viaggi e passione letteraria”.

Op de site van Atlas Contact staat het volgende persbericht:

Jan Brokken ontvangt de Bruce Chatwin Lifteme Achievement Award 2023 voor zijn gehele oeuvre en levenslange ‘passion for travel and literature.’ De internationale jury onder voorzitterschap van Colin Thubron roemt zijn vermogen om bijzondere plaatsen en karakters te beschrijven, zoals hij bewees in zijn meesterlijke Baltische zielen, De kozakkentuin, De rechtvaardigen en Stedevaart. Met deze schitterende internationale erkenning mag Jan Brokken zich aansluiten bij een rij gerenommeerde reizende schrijvers als Colin Thubron, Claudio Magris, Paolo Rumiz, Carla Perrotti en de tot nu toe enige Nederlander, Cees Nooteboom, die de Chatwin Liftetime Achievement Award in 2010 ontving. De naar Bruce Chatwin vernoemde prijs is door zijn Italiaanse fans in leven geroepen en wordt Jan Brokken op 18 november in La Spezia uitgereikt door Elizabeth Chatwin, de weduwe van de Engelse schrijver.

In een toelichting stelt de jury: ‘Jan Brokken staat nu naast Bruce Chatwin, de grote reizende schrijver met wie hij altijd terecht is vergeleken.’

Jan Brokken in een eerste reactie: ‘Voor mijn soort schrijven is Bruce Chatwin een belangrijk inspirator geweest in zijn manier van observeren en doeltreffend karakteriseren. Dus ja, voor mij is het een droomprijs. Ik zal wel een traantje laten als ik ‘m uit handen van Elizabeth Chatwin ontvang. Na de Gouden Ganzenveer deze schitterende internationale prijs: het kan niet op in 2023.’