Als de Chinese schrijfster Can Xue donderdag de Nobelprijs voor Literatuur wint, dan zullen de boekhandels niet blij zijn, want er is geen enkel vertaald boek van haar verkrijgbaar. Toch was ze lange tijd de favoriet voor de prijs bij de wedkantoren. Vandaag lijkt de Noor Jon Fosse echter de beste papieren te hebben. Mocht hij winnen dan is uitgeverij Oevers spekkoper, want die zorgt de laatste jaren voor de vertalingen van zijn werk. Voor 12 oktober staat zelfs een nieuwe vertaling op het programma: Een schitterend wit. Ook de Hongaar László Krasznahorkai staat hoog genoteerd, hij wordt in Nederland uitgegeven door Wereldbibliotheek.

Er staat geen Nederlander (Cees Nooteboom) of Vlaming (Tom Lanoye) op de lijst, maar wie weet worden we donderdag verrast.

Zie voor de laatste stand van zaken hier.