De Britse schrijfster A.S. Byatt is op 87-jarige leeftijd overleden. In 1990 won ze de Booker Prize voor haar roman Possession (Obsessie). In een interview met Richard Todd zei ze toen een hekel te hebben aan autobiografisch schrijven

‘Ik heb een hekel aan romans die verwant zijn aan het leven van de schrijver. Ik ben ervan overtuigd dat je eigen leven de bron moet zijn van de roman, maar als je niet in staat bent om andere karakters uit jezelf voort te brengen dan wordt de roman iets zeer gevaarlijks en irritants. Het zou dan veel eerlijker zijn om een autobiografie te schrijven, hoewel elke autobiografie natuurlijk ook fictief is.’

In 2016 ontving Byatt de Erasmusprijs:

Byatt koestert een voorliefde voor de beeldende kunst. De wijze waarop kunstenaars het leven beleven via hun kunstuitingen, is een thema dat een grote plaats inneemt in haar oeuvre. Het proces van het scheppen zelf, fascineert haar enorm. Byatt gebruikt uiteenlopende genres, literaire vormen en onderwerpen. Zij dompelt de lezer onder in de geschiedenis van het Europese denken waarbij ze grote vragen over wetenschap, historie en identiteit als uitgangspunt neemt. In haar verhalen treden kunstenaars en wetenschappers op, maar ook figuren uit sprookjes en mythen.

De vertalingen van Byatt zijn in Nederland uitgebracht door De Bezige Bij en Orlando.