Lezers, schrijvers, uitgevers en boekverkopers kunnen tot en met 15 januari ’24 titels aanmelden voor de Hans Vervoort-prijs van 10.000 euro. Schrijver Hans Vervoort (84) vindt dat er in de Nederlandse literatuur te weinig waardering is voor vertellers-proza en stelde daarom de jaarlijks toe te kennen prijs in.

Eerder ging de Hans Vervoort-prijs naar Tobi Lakmaker voor De geschiedenis van mijn sexualiteit en Theodor Holman voor zijn boek Als de liefde.

Het aanmelden van werken die voor de prijs in aanmerking komen is, anders dan bij andere literaire prijzen, niet voorbehouden aan uitgevers. Iedereen mag het formulier, te vinden op de website van de schrijver, invullen. Om in aanmerking te komen, moet het werk onder meer aan de volgende eisen voldoen:

Het is een Nederlandstalige verhalenbundel of roman (niet vertaald) die voor het eerst verscheen tussen 1 januari 2023 en 31 december 2023. De verhalen worden verteld vanuit het perspectief van één personage. De stijl is bij voorkeur niet overdadig, liefst zuinig en zelfspot en een zekere weemoed gelden als pluspunt.

De jury, bestaande uit voorzitter Arjan Peters  (literatuurcriticus), Mensje van Keulen (auteur) en Bart Leemhuis (De Nieuwe Boekhandel), komt eind februari 2024 met een shortlist. Wie de winnaar is, horen we in april.

Hans Vervoort debuteerde in 1970 met Kleine stukjes om te lezen. In de jaren daarna publiceerde hij bundels als Heden mosselen, morgen gij, Zonder dollen en Zwarte rijst. Over zijn jaren als directeur van de Weekbladpers, destijds uitgever van bladen als Vrij Nederland, Voetbal International en Opzij, schreef hij de driedelige reeks Het bedrijf. Twintig van zijn boeken zijn als gratis e-book te downloaden op zijn site.