25 jaar geleden alweer publiceerde Frank Westerman zijn veelgeroemde boek De graanrepubliek, maar het is nog immer actueel. De 36e druk ligt sinds kort in de winkel én er is een vertaling in het Gronings zodat het boek eindelijk in de taal van het gebied waar het over gaat kan worden gelezen. Westerman schreef tevens een actueel slothoofdstuk: welke nieuwe uitdagingen beroeren het Groningse platteland?

‘Er is gemeenzin nodig,’ aldus cultuurfilosoof Thijs Lijster in zijn boek Wat we gemeen hebben. Daarin bespreekt hij de begrippen individu, gemeenschap en identiteit: ‘We hebben niets gemeen (qua eigendom en eigenschappen) en juist dat is wat we gemeen hebben. We zijn verbonden door een gemeenschappelijk gemis.’ Help! Hoe moet dit nu verder?

Illustratrice Annemarie van Haeringen durft alles op papier. Als kind was ze ‘absurd verlegen’ en daarom is ze in het tekenvak beland: ‘Dan hoef ik niet zoveel te zeggen.’ De met prijzen overladen Van Haeringen waagt zich er nu toch aan: ze komt onder meer praten over haar laatste boek Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda, waarvoor ze samen met Bibi Dumon Tak de Woutertje Pieterseprijs kreeg.

Presentatie: Roos Custers en Coen Peppelenbos.

Zondagmiddag 12 november 15.00 uur

Grand Theatre, Grote Markt 35, 9711 LV Groningen

Tickets kun je hier alvast aanschaffen.

€10,00 (CJP/student €7,50)