In de oktoberaflevering van Bazarow Live waren Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum en secretaris bij diverse literaire juryprijzen en Peter Nijssen, hoofdredacteur bij De Arbeiderspers, te gast om te praten over literaire prijzen. Roeland Dobbelaer en Liliane Waanders stelden de vraag of ze bij De Arbeiderspers niet een beetje teleurgesteld waren omdat de jury van de Boekenbon Literatuurprijs Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer volkomen genegeerd heeft. Nijssen:

We waren niet teleurgesteld. We waren ook niet woedend. Dit soort dingen gebeurt natuurlijk voortdurend. Er zijn altijd boeken die niet genomineerd worden, maar daar kun je natuurlijk wel een heleboel andere dingen over zeggen. Je zou kunnen vinden dat een dergelijk boek, zo’n goed boek, zo enthousiast en zo chauvinistisch ben ik wel, dat niet op een lijst komt – zelfs niet op een longlist, dat is het ook wel; we hebben nu een shortlist, maar het stond ook niet op de longlist – ik zou dan bijna zeggen dat een jury zich diskwalificeert of je zou kunnen zeggen de jury is incompetent.

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs bestaat dit jaar uit Ingrid van Engelshoven, Gerben de Bruijn, Jeroen Dera, Hind Fraihi, Wim Oosterlinck, Miriam Piters en Joyce Roodnat.

Over de shortlist zegt Nijssen:

Er staan een wel paar bekende auteurs op, er staan ook paar grote verrassingen op. Ik denk dat dat trouwens een heel leuke mix is altijd (…). In ieder geval staat Jan Vantoortelboom daarop, dat is toch niet een heel bekend auteur en ik geloof ook een meneer Osinga. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord, eerlijk gezegd.

Bekijk het hele gesprek hieronder: