Na de wandelboekjes van uitgeverij Van Oorschot, de maandboekjes van uitgeverij Das Mag, de treinboekjes van uitgeverij Ambo|Anthos, komt uitgeverij Oevers volgend jaar met een serie ‘Kleurboeken’. Schrijvers maken een boek over ‘hun favoriete kleur, een kleur waar (jeugd)herinneringen aan kleven, een kleur die tot de verbeelding spreekt.’

Erwin Mortier is de eerste in de reeks en hij zal schrijven over lazuur. Het boek komt in april uit. Na hem volgen Michael Tedja, Basje Boer, Tom Hofland, Fleur Pierets, Henk van Straten, Thomas Verbogt, Nadia de Vries, Frank Heinen en Peter Terrin.

Mortier:

Het okergele zand, de diepblauwe zee, in Nieuwvliet, Cadzand, hoe oud zal ik geweest zijn, zes of zeven, die dag in de schorren, dat het lazuur van het zwerk in mij viel en ik erin verdronk? Het leek zich te verdichten naar de einder toe, boven de horizontale zee – maar is het wel een herinnering? Hoeveel keren is het moment waarop dat diepe, dichte azuur me voor het allereerst trof door de prisma’s en filters van mijn geheugen gegaan, tot deze herinnering het hier, nog intenser, op mijn netvlies borstelt?

Lazuur is mijn blauwe hoofdkussenboek. Over de inkt van de goden, over de hemelsteen die in de ingewanden van gebergtes knarst. Over mijn moeders ogen de dag voor ze stierf. Over het gebit van een middeleeuwse non, over de diepblauwe beker in Pablo’s handen, de eerste keer dat ik hem zag. Het is mijn mozaïekboek, mijn lapidarium van kiezeltaal, jaloers op de frequenties van de kleur der kleuren.