Antwoord aan oma, 23 december 2023

Hi Oma,

Bedankt voor je digitale Jacqueline Lawson kaart, dit jaar verfijnd met een gestileerde wens in handschrift van de afzender.

Het is een bewegend wishful thinking plaatje, met een vredelievend winters tafereel, waarop alleen gelukkige kinderen in hun spel figureren, met hun sleetjes in de traditionele overvloedige sneeuw, in een traditioneel schattig ongerept dorpje, ergens in Engeland. Daar word je warm van in je binnenste, volgens deze bewegende prent.
Why not, it’s Christmas after all.

*

Ik zag gisteren op de televisie in het programma Breuklijn, een documentaire over het conflict tussen Israël en Palestina, waarin een opname zat van een Palestijns jongetje dat zo hartverscheurend smartelijk zat te gillen van angst, zittend op een stuk opgeblazen stad in Gaza, dat mijn hele avond naar de kloten was. Wat een totale angst beheerste dat joch, van een jaar of negen, levend in een hel, stinkend naar kruitdampen en lijken. En niemand om hem te troosten, godskolére! Ja, ik in Haarlem wel, met wat onmachtig geprevel en handen die een glas wijn omvatten, in plaats van zijn trillende en betraande hoofd.

Lodewijk