De afgelopen week kregen Noor Wildeling en Robin van Ommen het Letterenstipendium van de stad Groningen. De winnaars krijgen 7000 euro voor het realiseren van hun project en 3000 euro persoonlijk ontwikkelings- en begeleidingsbudget.

Robin van Ommen (1991) maakte indruk met zijn plan voor een verhalenbundel. “Goed met hoofdletters” was een van de kwalificaties van de commissie voor zijn volgens hen “goed doordachte en aansprekende plan”. Van Ommen heeft in zijn privéleven te maken met hechtingsproblematiek. Daarover wil hij een verhalenbundel maken die nadrukkelijk niet autobiografisch is. Van Ommen wil de thematiek overbrengen zónder dat aan een lezer te vertellen, zonder een uitleg, definitie of begrippenlijst.

Noor Wildeling (1991) maakte indruk op de commissie met een “superspannend plan” dat volgens hen “in de safespace van veel disciplines komt”. Wildeling wil een werk maken waarin de gelaagdheid en complexiteit van betaalde intimiteit zichtbaar wordt door poëzie, performance en mixed media. De inspiratiebron die ze hiervoor wil gebruiken is haar eigen ervaring in die wereld. Wildeling hoopt in Nieuwstad werk te tonen en ten gehore te brengen om zo deze plek een stem te geven.

De winnaars werden geselecteerd uit 16 inzendingen. De commissie, bestaande uit Martin Hillenga (historicus en schrijver), Pauline Durlacher (oprichter Schrijversvakschool Groningen) en Chantalla Pleiter (kunstenaar), was verrast over de veelheid aan genres.

In de onderstaande filmpjes zie je wat de winnaars van plan zijn te maken.