We hebben wat lang moeten wachten op een nieuw deel van de fotostripavonturen van Ype Driessen, maar gelukkig verscheen op de valreep van het nieuwe jaar Ype ’23. Het is een jaarboek geworden, het begin van een traditie wellicht, van de goede voornemens aan het begin van 2023 tot aan het einde van het jaar met alle fotostrips die verschenen zijn in Het Parool, Onze Taal, Stadleven en natuurlijk op fotostrips.nl, de eigen site van Driessen.

Van kunstmatige intelligentie tot natuurwijn, van straatbibliotheekjes tot klimaatverandering, van tiktokrijen tot de geest van Gerard Reve; het komt allemaal voorbij in dit onverwachts vrolijke tijdsdocument.

Dat klopt allemaal en we kunnen er nog aan toevoegen dat ook genderneutraal taalgebruik, natuurwijn en queerbaiting een rol spelen, maar dat laat onverlet dat de kracht van deze fotostrips vooral zit in het persoonlijke: de angsten en neurosen van Ype, die vol zelfspot kijkt naar zijn relatie, zijn omgang met vrienden en vooral naar zichzelf.

Driessen heeft dit boek in eigen beheer uitgebracht en je kunt het bestellen op zijn site (met desgewenst een handtekening) voor € 9,95. Een fijn boek om 2024 mee te beginnen.

Je kunt de fotostrips van Ype Driessen ook volgen op Instagram)