Door zich voor te doen als wetenschappelijk onderzoekers hebben Georgische boekendieven voor zo’n 2,5 miljoen euro aan eerste drukken van Russische klassieken gestolen uit bibliotheken in Tsjechië, Estland, Finland, Frankrijk, Letland, Litouwen, Polen en Zwitserland. 

Ze gingen daarbij op een nogal omslachtige manier te werk. Met vervalste identiteitspapieren kregen zij toegang tot kostbare edities, waarvan zij kopieën maakten en zorgvuldig de afmetingen noteerden. Op basis daarvan fabriceerden zij replica’s die ze bij een volgend bezoek aan de bibliotheek, dagen, weken of maanden later, inleverden in plaats van het origineel. Deskundigen hebben vastgesteld dat de kopieën van uitmuntende kwaliteit waren.

Ook werden boeken buitgemaakt door zorgvuldig voorbereide inbraken in bibliotheken.

Dit heeft volgens Europol plaatsgevonden in 2022 en 2023. Vorige week zijn in Georgië, Litouwen, Estland, Letland en Frankrijk negen verdachten aangehouden. Eenmaal schuldig bevonden, kunnen ze zes tot tien jaar achter de tralies verdwijnen, tijd genoeg om het werk van Gogol, Poesjkin en andere Russische auteurs uit de negentiende eeuw te lezen, die hun doelwit vormden. 

Van de 170 vermiste boeken zijn er door de politie op één locatie 150 teruggevonden. Enkele van de gestolen boeken werden geveild In St. Petersburg en Moskou en moeten volgens Europol als verloren worden beschouwd.

Foto boven: Europol.