Afgelopen donderdag heeft schrijverscollectief Fixdit de Carla Atzema Soroptimist 2024 gewonnen. Dat is een prijs voor degene die de rechten en positie van vrouwen in de maatschappij het best onder de aandacht heeft weten te brengen in de afgelopen twee jaar met een Nederlandstalige journalistieke productie. Fixdit deed dit met haar manifest Optimistische woede. De jury, bestaande uit Jannet Vaessen (voorzitter), Hasna El Maroudi, Erica van Engel, Evi Hanssen en Sophie van Gool, schrijft over dit manifest:

Fixdit zet de onder-representatie van vrouwen in de Literatuur definitief in beweging, met een daadkrachtig collectief van schrijvers, journalisten en wetenschappers, van 31 tot 61 jaar oud, Vlaams en Nederlands. Dat doet Fixdit met een Manifest van korte essays, die alle feiten, fabels en hobbels op een rij zetten. Daaruit doemt een schokkend beeld op van een sector die schrijvende vrouwen stelselmatig onderwaardeert. […] Fixdit agendeert wat een gemis dit is voor beginnende lezers, die vooral ‘herkennend’ blijken te lezen, als zelfs op de leeslijsten op middelbare scholen nog weinig vrouwelijke schrijvers staan. Terwijl daar onze nieuwe generaties aan journalisten en schrijvers gevormd worden.

Met de prijs wint Fixdit maar liefst 25.000 euro. Het collectief bestaat uit Yra van Dijk, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet, Jannah Loontjens, Christine Otten (van wier Facebookpagina de foto afkomstig is), Gaea Schoeters, Shantie Singh, Fleur Speet, Manon Uphoff en Annelies Verbeke.

Zie hier meer informatie en het gehele juryrapport.