Bij de uitreiking van de European Union Prize for Literature 2024 heeft Sholeh Rezazadeh afgelopen donderdag een speciale vermelding gekregen voor haar roman Ik ken een berg die op me wacht. Ze is daarmee een van de vijf auteurs die een eervolle vermelding kreeg. De Deen Theis Ørntoft ging er met de winst vandoor, met zijn roman Jordisk.

De EUPL is een aanmoedigingsprijs voor nieuwe literaire talenten uit de Europese Unie en daarbuiten. De organisatie van de prijs bestond ook dit jaar uit een gelegenheidscombinatie van Europese uitgevers en internationale boekverkopers. Er waren dertien finalisten, waaronder dus de Nederlandse inzending: Sholeh Rezazadeh.

Jean-Luc Treautenaere, de medevoorzitter van de European and International Booksellers Federation, sprak:

Congratulations to Theis Ørntoft for winning the 2024 EUPL Prize, along with the five special mentions and all the nominated authors in this edition. Their literary work further consolidates the role of the EUPL as an ambassador for the diversity and richness of European contemporary literature, underpinning a message of tolerance and mutual understanding. I wish their novels find the recognition they deserve in bookshops across Europe and beyond, and that they contribute to creating bonds between different regions and culture.