Groot nieuws in uitgeversland. Uitgeefgroep Veen Bosch & Keuning (VBK) komt in Amerikaanse handen. Dat heeft VKB zojuist bekendgemaakt, samen met de nieuwe eigenaar Simon & Schuster. Eerder waren er juist geruchten van een megafusie tussen VBK en de Nederlandse WPG. Onder andere Ambo|Anthos, Atlas Contact en Luitingh Sijthoff vallen onder VBK.

Het concern denkt door het internationale netwerk van Simon & Schuster meer werk van haar Nederlandstalige auteurs onder te kunnen brengen in het buitenland, terwijl Simon & Schuster zijn titels zo juist gemakkelijker in Nederland onder kan brengen. Geneviève Waldmann, de algemeen directeur van VBK, zal zich als eindverantwoordelijke voegen bij het managementteam van Simon & Schuster.

Waldman zegt in een persbericht:

Wij willen onze schrijvers graag een groter en internationaal platform bieden. Door onderdeel te worden van S&S, kunnen wij deze ambitie en ons streven naar verdere digitalisering en innovatie uitbouwen. S&S en VBK zijn een perfecte match. Beide uitgeverijen, die geleid worden door ervaren uitgevers, bestaan ruim een eeuw en bedienen een breed portfolio aan schrijvers. Creativiteit en ondernemerschap zijn gedeelde kernwaarden, die ook tot uiting komen in de organisatiecultuur. Auteurs werken in kleine teams met betrokken redacteuren en medewerkers.

Het is voor het eerst dat Simon & Schuster een niet-Engelstalige uitgeverij overneemt.

Het betreft alle uitgeverijen van VBK in Nederland en België, evenals zusterbedrijven Thinium en Bookchoice. VBK vindt in S&S een strategische partner om langgekoesterde internationale ambities, met behoud van autonomie, te realiseren. Er zijn geen details over de transactie bekendgemaakt.

De afgelopen jaren is VBK uitgegroeid tot de grootste boekenuitgeverij van Nederland, met een vooraanstaande collectie titels en een portfolio van veelgelezen, gerenommeerde Nederlandstalige en internationale schrijvers. S&S, dat dit jaar zijn 100ste verjaardag viert, heeft ongeveer 1.700 medewerkers en geeft jaarlijks 1.300 titels uit in meer dan 200 landen.

Lees onder andere in dit artikel van de Volkskrant meer over de deal.