Zo’n 450 schrijvers, dichters, journalisten, kunstenaars en academici hebben een petitie ondertekend waarin minister Bruins Slot en minister-president Mark Rutte aangesproken worden op het ‘uitblijven van de nadrukkelijke erkenning door de Nederlandse regering van de 35.000 Palestijnse burgers die sinds 7 oktober door Israël zijn gedood, waaronder meer dan 14.500 kinderen, daarnaast zijn er duizenden vermisten.’ De petitie, een initiatief van Nisrine Mbarki en Anne-Lot Hoek, begint met de nadrukkelijke veroordeling van de terreurdaden van Hamas op 7 oktober.

De ondertekenaars willen het volgende:

Wij vragen u zo snel mogelijk aan te dringen op:
– daadkracht van de VN en de EU,
– een oproep tot het staken van de aanvallen op Rafah en andere Palestijnse gebieden
– het staken van verdere pogingen tot leveranties van wapenmaterieel aan Israël

Wij vragen u om u zo duidelijk mogelijk tegen dit geweld uit te spreken richting Israël en om het internationaal recht te handhaven, ook omdat het uitblijven van een duidelijke veroordeling direct effect heeft op de Nederlandse samenleving als geheel.

Dit zijn de ondertekenaars:
Najiba Abdellaoui (schrijver), Umayya Abu-Hanna (schrijver), Pelumi Adajemo (schrijver, zangeres), Alara Adilow (dichter), Wiljan van den Akker (hoogleraar, schrijver), Haroon Ali (schrijver, columnist), Jasper Albinus (schrijver), Kefah Allush (journalist), Tatjana Almuli (schrijver, journalist), Mira Aluç (schrijver), Christianne Alvarado (radiomaker), Karin Amatmoekrim (schrijver), Joel Anderson (professor), Jan-Willem Anker (schrijver, redacteur), Mahat Arab (schrijver), Simone Atangana Bekono (schrijver), Naeeda Aurangzeb (journalist), Lev Avitan (schrijver), Joost Baars (dichter), Reggie Baay (schrijver), Jan Baeke (dichter), Leonieke Baerwaldt (schrijver), Boudewijn Bakker (schrijver), Maria Barnas (schrijver), Patrick Bassant (schrijver), Miloe van Beek (schrijver, journalist), Persis Bekkering (schrijver), Neske Beks (schrijver), Joost van Bellen (schrijver, muzikaal regisseur), Abdelkader Benali (schrijver), Tineke Bennema (journalist, historica), Mohammed Benzakour (schrijver), Benzokarim (dichter), Ward Berenschot (hoogleraar), Gina van den Berg (schrijver), Huub van den Bergh (wetenschapper), Mark Bergsma (schrijver), Stella Bergsma (schrijver), Hanna Bervoets (schrijver), Ingeborg Beugel (journalist, programmamaker), Erik Bindervoet (dichter), Hannah van Binsbergen (schrijver, redacteur), Eefje Blankenvoort (journalist), Gerda Blees (schrijver), Robin Block (dichter), Sophia Blyden (schrijver, dichter), Fiep van Bodegom (schrijver), Frida Boeke (schrijver), Basje Boer (schrijver), Ine Boermans (schrijver), Alex Boogers (schrijver), Jaap Boots (zanger), Lucette ter Borg (journalist, curator), Daan Borrel (schrijver), Bijou van der Borst (journalist), Nadia Bouras (historica, onderzoeker), Michèle Bouwmans (programmamaker), Lisa Bouyeure (moderedacteur), Dean Bowen (dichter), Anneke Brassinga (schrijver, vertaler), Claudia de Breij (cabaretière, schrijver), Johannes Breman (schrijver), Rebekka Bremmer (schrijver), Bert van den Brink (filosoof), Femke Brockhus (schrijver), Maurits de Bruijn (schrijver), Martin van Bruinessen (emeritus hoogleraar), Tsead Bruinja (schrijver), Marnix de Bruyne (journalist, schrijver), Anne Büdgen (dichter, tekstschrijver), Geert Buelens (schrijver, hoogleraar), Daria Bukvić (regisseur, schrijver), Els den Butter (schrijver), Sinan Çankaya (schrijver), Esther Captain (historica), Hizir Cengiz (journalist), Marija Cetinić (schrijver, academica), Maurits Chabot (journalist, schrijver), Hannah Chris Lomans (dichter), Ricus van de Coeverin (schrijver), Ela Çolak (journalist), Ernestine Comvalius (schrijver), Veerle Corstens (journalist), Eduard Cousin (journalist), Agnes Cremers (schrijver), Maurice Crul (schrijver, professor sociologie), Jan Daalder (journalist), Kreek Daey Ouwens (dichter), Nicolaes van Dam (oud-ambassadeur), Annemieke Dannenberg (schrijver), Annelie David (dichter), Romy Day Winkel (schrijver, kunstenaar), Ellen Deckwitz (schrijver, columnist), Femke Deen (historicus, schrijver), Nikki Dekker (schrijver), Hans Dekkers (schrijver, dichter), Fadime Demir (journalist), Jolle Demmers (hoogleraar), Boyd van Dijk (historicus), Yra van Dijk (schrijver, hoogleraar), Dorien Dijkhuis (schrijver), Annebregt Dijkman (schrijver), Ida Does (filmmaker, producer), Daan Doesborgh (dichter), Maarten Doorman (schrijver, hoogleraar), Mirthe van Doornik (schrijver), Julia de Dreu (schrijver), Els van Driel (journalist, documentairemaker), Anna Drijver (actrice, model), Irwan Droog (schrijver, vertaler), Arjen Duiker (schrijver), Maartje Duin (journalist, podcastmaker), Manon Duintjer (schrijver), Daphné Dupont Nivet (schrijver), Don Duyns (schrijver), Nienke Edelenbosch (journalist), Sandro van der Eeuw (schrijver), Ramy El-Dardiry (schrijver), Safae El Khannoussi (schrijver), Armando Ello (fotograaf), Kaya Erdinç (schrijver), Rob van Essen (schrijver), Kyrian Esser (acteur, schrijver), Mina Etemad (journalist, radiomaker), Edwin Fagel (dichter), Hanan Faour (schrijver), Mojdeh Feili (schrijver), Mira Feticu (schrijver), Vicky Francken (dichter), Tim Fransen (cabaretier, filosoof), Viktor Frölke (schrijver), Lotte van Gaalen (radiomaker, podcastmaker), Dennis Gaens (schrijver, radiomaker), Maxime Garcia Diaz (dichter), Donald Gardner (dichter, literaire vertaler), Egan Garr (schrijver), Jessica van Geel (journalist), Steff Geelen (schrijver, theatermaker), Fréderike Geerdink (journalist), Bas Geerts (visueel artiest, schrijver), Piet Gerbrandy (dichter), Elke Geurts (schrijver), Jan-Bart Gewald (hoogleraar), Maureen Ghazal (dichter), Natasja Gibbs (schrijver, presentator), Ronald Giphart (schrijver), Babs Gons (Dichter des Vaderlands), Erik Goosmann (historicus), Jerry Goossens (schrijver), Daan Goppel (schrijver), Robin Goudsmit (schrijver), Maarten van der Graaff (schrijver), Atty Groot (vertaler), Jacob Groot (dichter), Frank Gunning (schrijver), Esha Guy Hadjadj (schrijver, journalist), Sarah Haaij (schrijver, podcastmaker), Willem de Haan (oud-journalist), Laura van der Haar (schrijver), Catharina de Haas (schrijver), Marie Lotte Hagen (schrijver), Ezra Hakze (dichter), Meltem Halceli (schrijver), Taufiq Hanafi (historicus), Menno Hartmann (redacteur, uitgever), Sanneke van Hassel (schrijver), Katrijn van Hauwermeiren (redacteur), Jesse Havinga (schrijver), Thomas Heerma van Voss (schrijver), Mariken Heitman (schrijver), Ko van ‘t Hek (tekstschrijver, interviewer), Roman Helinski (journalist), Duco Hellema (schrijver, historicus), Mirjam van Hengel (journalist), Corinne Heyrman (schrijver), Ingmar Heytze (dichter), Rasha Hilwi (schrijver, journalist), Tom Hofland (schrijver), Evi Hoste (redacteur), Bregje Hofstede (journalist, columnist), Malou Holshuijsen (schrijver), Maaike Hommes (schrijver), Nan van Houte (schrijver), Hans van Houwelingen (publicist), Philip Huff (schrijver), Liesbeth Huijer (schrijver, filosoof), Frank Huijsmans (schrijver, hoogleraar), Daphne Huisden (schrijver), Auke Hulst (schrijver), Merlijn Huntjens (schrijver), Michelle Hutchison (schrijver, vertaler), Frank Hylkema (schrijver), Ciler Ilhan (schrijver), Luuk Imhann (schrijver), Murat Isik (journalist, schrijver), Dolf Jansen (cabaretier), Sasja Jansen (dichter), Esther Jansma (dichter), Fleur Jeras (vertaler), Kevin Jolly (schrijver), Carla de Jong (schrijver), Jente Jong (tekstschrijver), Raoul de Jong (schrijver), Saskia de Jong (dichter), Steven de Jong (schrijver, redacteur), Atte Jongstra (schrijver), Chris Julien (schrijver, onderzoeker), Merel Kamp (schrijver, maker), Asha Karami (dichter), Maite Karssenberg (schrijver, historicus), Reza Kartosen-Wong (cultuurwetenschapper), Frank Keizer (schrijver), Megan van Kessel (schrijver), Chris Keulemans (journalist, schrijver), Brechtje Keulen (journalist), Ewoud Kieft (schrijver), Ewout van der Kleij (bedrijfskundige), Bernke Klein Zandvoort (dichter), David Kloos (onderzoeker), Hans Kloos (vertaler), Ray Kluun (schrijver), Melissa Knollenburg (schrijver), Emily Kocken (schrijver), Emy Koopman (schrijver), Gijsje Kooter (schrijver), Çağlar Köseoğlu (dichter), Heidi Koren (schrijver, dichter), Onno Kosters (dichter), Lotte Krakers (eindredacteur, copywriter), Sander de Kramer (journalist), Tinus Kramer (documentairemaker), Marc Kregting (publicist), Katja Kreukels (journalist), Eke Krijnen (schrijver), Rudi Künzel (schrijver), Tobi Lakmaker (schrijver), Frank Lammers (acteur, schrijver), Pim Lammers (schrijver), Christian Lange (​​hoogleraar), Ferdinand Lankamp (schrijver), Ruth Lasters (schrijver), Wietse Leenders (schrijver, audiomaker), Myrte Leffring (schrijver), Marijn Lems (journalist), Dániel van der Lek (ingenieur, mensenrechtenacivist), Frans Lelie (schrijver, onderzoeker), Iris Le Rütte (dichter), Koen Leurs (universitair hoofddocent), Stefanie Liebreks (redacteur), Tomas Lieske (dichter), Martijn Lindeboom (schrijver, uitgever), Laurens van de Linde (schrijver, musicus), Marcel van der Linden (academicus), Stella Linn (schrijver), Jannah Loontjens (schrijver), Eva Ludemann (journalist, historica), Marcia Luyten (schrijver, journalist), Olga Majeau (schrijver), Canan Marasligil (schrijver, vertaler), Arja Mari (schrijver), Renée van Marissing (schrijver), Lieke Marsman (dichter), Alma Mathijsen (schrijver), Niels Mathijssen (journalist), Kathy Mathys (schrijver), Bertram Maurits (schrijver), Sameer Mehendale (schrijver), Lars Meijer (schrijver), Maike Meijer (actrice), Jamila Meischke (redacteur), Dieuwertje Mertens (journalist, schrijver), Judi Mesman (hoogleraar), Eric Metz (vertaler), Anja Meulenbelt (schrijver, oud-politica), Milouska Meulens (schrijver), Emma van Meyeren (schrijver, onderzoeker), Eva Midden (universitair docent), Malou Miedema (journalist), Edzard Mik (schrijver, redacteur), Gina Miroula (journalist, schrijver), Thomas Möhlmann (dichter), Rianne van der Molen (journalist), Laura Molenaar (vertaler), Cosette Molijn (journalist), Benjamin Moser (schrijver), Nadia Moussaid (journalist), Tjitske Mussche (journalist), Lykele Muus (acteur, schrijver), Jos Nargy (schrijver), Ramsey Nasr (acteur, schrijver), Rajaa Natour (journalist), Koos Neuvel (journalist), Donald Niedekker (schrijver), Madeleijn van den Nieuwenhuizen (historica, mediacriticus), Nelleke Noordervliet (schrijver), Saskia Noort (schrijver), Richard de Nooy (schrijver), Joris Note (schrijver, criticus), Rashid Novaire (schrijver), Lara Nuberg (schrijver, historica), Daniël Olivier (schrijver), Merlijn Olnon (redacteur, uitgever), Arjan Onderdenwijngaard (journalist, schrijver), Joost Oomen (dichter), Christine Otten (schrijver), Kyrke Otto (schrijver, onderzoeker), Mario Overman (schrijver), Jeanette Ovink (muziekwetenschapper), Senay Ozdemir (schrijver), Iduna Paalman (dichter), Maxine Palit de Jongh (toneelschrijver, dichter), Jos Palm (journalist), Zoë Papaikonomou (journalist), Marion Pauw (schrijver), Gustaaf Peek (schrijver), Mark Pieters (uitgever), Leo Pleysier (schrijver), Chris Polanen (schrijver, dierenarts), Marieke Polderdijk (schrijver), Sandra Ponzanesi (professor), Jente Posthuma (schrijver), Eva Posthuma de Boer (schrijver), Anna van Praag (schrijver), Noémi Prent (redacteur), Hannah Prins (schrijver, klimaatactivist), Jan Pronk (oud-minister) Fabienne Rachmadiev (schrijver, onderzoeker), Catrinel Rădoi (schrijver), Miriam Rasch (filosoof, essayist), Suzanne Rastovac (onderzoeker), David van Reybrouck (schrijver), Johan Reyniers (dichter), Huib Riethof (oud-politicus), Dylan van Rijsbergen (schrijver), Roos van Rijswijk (schrijver), Jaap Robben (schrijver), Gable Roelofsen (schrijver), Martin Rombouts (schrijver, theatermaker), Alexis de Roode (dichter), Jeroen van Rooij (schrijver), Lisa Rooijackers (dichter, schrijver), Sanne Rooseboom (schrijver), Benjamin de Roover (dichter), Luc de Rooy (schrijver), Sylva van Rosse (arabist), Matthias van Rossum (hoogleraar), Ebisse Rouw (uitgever), Daniël Rovers (schrijver), Eva Rovers (schrijver, historica), Iris Rutte (beeldhouwer, dichter), Aya Sabi (schrijver), Ianthe Sahadat (journalist, schrijver), Sahand Sahebdivani (schrijver), Faïrouz ben Salah (publicist), Mounir Samuel (journalist, schrijver), Kirsten van Santen (journalist, schrijver), Alfred Schaffer (dichter), Elly Scheele (schrijver), Hans Schenk (emeritus hoogleraar), Loes Schenk-Sandbergen (socioloog), Anne Schepers (schrijver), Gerwin van Schie (universitair docent), Kiki Schippers (columnist, cabaretier), Roos Schlikker (journalist), Yvonne Scholten (schrijver), Liesje Schreuders (schrijver, vertaler), Astrid Schutte (schrijver), Maurice Seleky (schrijver, presentator), Nikita Shahbazi (schrijver), Vamba Sherif (schrijver, essayist), Frank Siera (schrijver, toneelschrijver), Martijn Simons (schrijver), Shantie Singh (schrijver), Robert Slagt (schrijver), Joost Smiers (hoogleraar), Karlijn Smit (journalist, schrijver), Susan Smit (schrijver), Doortje Smithuijsen (schrijver), Manon Smits (schrijver), Fleur Speet (schrijver), Lize Spit (schrijver), Feline Streekstra (redacteur), Joep Stapel (journalist, schrijver), Janneke Stegeman (theologe), Yvonne Steur (gewoon mens), Lotje Siffels (PhD kandidaat), Mustafa Stitou (dichter), Yentl van Stokkum (dichter), Sayonara Stutgard (dichter, uitgever), Feba Sukmana (journalist), Oliver Taylor (uitgever), Toon Theuwis (schrijver), Lisa van Tongeren (schrijver), Teddy Tops (journalist, schrijver), Vrouwkje Tuinman (schrijver), Manon Uphoff (schrijver), Max Urai (schrijver), Ceren Uzuner (dichter, verhalenmaker), Marjolein van der Veen (schrijver), Han van der Vegt (dichter, schrijver), Anne Vegter (dichter), Fien Veldman (schrijver), Thomas Verbogt (schrijver), Peter Verhelst (schrijver), Laurine Verweyen (schrijver), Ivo Victoria (schrijver), Daniël Vis (dichter, schrijver), Marjolein Visser (auteur), Nadette de Visser (schrijver), Maria Vlaar (schrijver, recensent), Anne Marijn Voorhorst (dichter, schrijver), Roanne van Voorst (antropoloog, schrijver), Nydia van Voorthuizen (schrijver), Evelien Vos (schrijver, interviewer), Marwin Vos (dichter, beeldend kunstenaar), Nadia de Vries (schrijver, onderzoeker), Samuel Vriezen (schrijver, componist), Rodante van der Waal (schrijver), Tamar de Waal (associate professor, columnist), Lucas de Waard (schrijver), Dirk Wanrooy (schrijver, journalist), Lisa Weeda (schrijver), Dirk van Weelden (schrijver), Niña Weijers (schrijver), Gloria Wekker (emerita hoogleraar), Francis Welling (schrijver, vertaler), Anne-Ruth Wertheim (journalist, schrijver), Saskia Wieringa (schrijver, hoogleraar), Tommy Wieringa (schrijver), Gijs Wilbrink (schrijver), Thom Wijenberg (schrijver), Jozien Wijkhuijs (journalist, redacteur), Cécile van Wijnsberge (journalist), Daan Windhorst (schrijver), Shira Wolfe (schrijver), Maartje Wortel (schrijver), Yael van der Wouden (schrijver), Pete Wu (schrijver), Mia You (dichter, onderzoeker), Suzan Yücel (journalist), Cigdem Yuksel (journalist, fotograaf), Geartsje van der Zee (scenografe), Liesbeth Zegveld (advocaat, hoogleraar), Zindzi Zevenbergen (schrijver), Sophie Zijlstra (schrijver), Yanaika Zomer (schrijver), Liesbeth van Zoonen (hoogleraar, schrijver), Miek Zwamborn (schrijver), Gwen van der Zwan (schrijver), Tessel ten Zweege (schrijver), Femke Zwiep (schrijver), Moni Zwitserloot (schrijver)

(foto pen, Auckland Museum, via Wikimedia, CC BY 4.0)