Vakantiehuisje

Het sneeuwklokjesbos van Annejet van der Zijl is een van de fraai vormgegeven deeltjes uit de serie Terloops Van Uitgeverij van Oorschot. Bekende en minder bekende auteurs nemen de lezer mee op hun favoriete wandeling, zoals de serie getypeerd wordt op de website van de uitgeverij. De omslagen zijn herkenbaar, steeds met een duidelijke en kleurrijke tekening tegen een lichtgrijze achtergrond.

Annejet van der Zijl beschrijft niet zozeer een wandeling, maar vooral de liefde voor de natuur en het buitenleven. Aan het begin vertelt ze dat ze de stad wel zou willen ontvluchten, naar buiten, de stilte en leegte in, hoewel ze zich soms ook wel thuis voelt in de drukke levendigheid van Amsterdam. Tijdens een wandeling door de duinen stuit ze op een vervallen vakantiehuisje. Na lang dubben neemt ze de beslissing om over te gaan tot de aankoop ervan. Zo creëert ze een plek om zich terug te trekken: met de hond bij de haard te lezen of rustig te kunnen schrijven.

Veel mensen zullen die drang herkennen om op zoek te gaan naar rust, naar een manier om het stadse leven achter zich te kunnen laten. Maar wordt het dan niet te stil en eenzaam? Ontvlucht je niet eerder jezelf dan je omgeving? En is een plek in de duinen nabij Bergen wel echt de natuur in?

Bij de verhalen van Annejet van der Zijl hoort natuurlijk een historische context. Ze beschrijft de ontstaansgeschiedenis van de kleine akkertjes met bloembollen in de duinen, de eerste huizen, de kunstenaarsgemeenschap die opgericht werd door de beroemde Amerikaanse schilder George Hitchcock en zijn charmante vrouw Henriette Walker Richardson. Ze kwamen na een verblijf in Den Haag, waar Hitchcock in de leer ging bij Hendrik Willem Mesdag, terecht in een landhuis in de duinen, ten noorden van Egmond ‘met de naam als een duizendpoot: Wimmenum’. Van der Zijl kan historische informatie zo weergeven dat het gaat leven, dat je je even in die tijd waant, hoe kort de beschrijvingen in dit boekje ook zijn. Het past prachtig in haar eigen zoektocht naar een plek om haar creativiteit de ruimte te geven.

Het verhaal kwam er niet zonder slag of stoot. Door persoonlijke omstandigheden lukte het niet om er verder aan te werken, ze begon eraan in 2017, en het was af in het najaar van 2023. En hoewel de historische inbedding van het vakantiehuisje interessant is, boeien die persoonlijke aspecten in dit verhaal juist het meest. Je krijgt een inkijkje in het leven van de schrijfster die haar boeken vooral ten dienste stelt van andere personen dan zichzelf.

Arjen van Meijgaard

Annejet van der Zijl – Het sneeuwklokjesbos. Uit de serie Terloops van Uitgeverij Van Oorschot, Amsterdam. 88 blz. € 13,50.