Zeer kort is de titel van het beste werk van A.L. Snijders in de mooie dundrukserie van Van Oorschot. Arjen Lubach, ‘vriend en liefhebber van het werk van Snijders’ stelt de bundeling samen. A.L. Snijders publiceerde zijn columns vroeger bij Thomas Rap. Voor vrienden schreef hij per mail zkv’s, zeer korte verhalen, die gebundeld werden door uitgeverij AFdH en die er dankzij de vormgeving van Martien Frijns prachtig uitzagen. Het zorgde voor een herontdekking van Snijders.

Snijders is onlosmakelijk verbonden met het zkv (‘zeer korte verhaal’), stukken niet langer dan een pagina of twee, waarin een idee, herinnering of ontmoeting centraal staat. In een mum van tijd weet hij het absurde, ontroerende of verbazingwekkende bloot te leggen dat schuilgaat onder het alledaagse. Daarbij schuwt Snijders de actualiteit niet – zijn oudere zkv’s bieden een haarscherpe blik op de politieke en maatschappelijke kwesties die Nederland aan het begin van deze eeuw bezighielden. Tegelijkertijd maken de aandacht voor literatuur, filosofie en de menselijke aard zijn werk tijdloos. De zkv’s lezen is als het openen van een koektrommel. Steeds als je je voorneemt dat dit echt de laatste is, denk je vervolgens: vooruit, nog eentje dan.

Het boek verschijnt in november.