De Gouden Poëziemedaille 2024 gaat naar Edward van de Vendel voor de bundel Gelukkig en blij (Querido). De bundel met illustraties van Martijn van der Linden vond de vakjury de beste kinderpoëziebundel van de afgelopen twee jaar.

Het mag duidelijk zijn dat de jury zich vooral liet bekoren door bundels die een ‘Gesamtkunstwerk’ vormen: ze rijgen tekst en beeld aan elkaar, hebben oog voor vormgeving en een verzorgde uitgave. Het meest gaat dat op voor Gelukkig en blij van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden, die dan ook wordt bekroond met de Gouden Poëziemedaille 2024. Gelukkig en blij overstijgt genregrenzen, en is prentenboek en dichtbundel ineen. Dankzij het idee van de zorgboerderij, de terugkerende personages en de aan elkaar gekoppelde gedichten klikt alles in elkaar. Edward van de Vendel geeft zijn stem aan de dieren en draagt zo actuele thema’s aan die lezers van verschillende leeftijden en lees- en leefervaring kunnen aanspreken. Bij elke lezing dienen zich nieuwe ervaringen aan.

Van het gedicht ‘Zomer’ uit de bundel is een clip gemaakt.

Gouden Poëziemedaillelied 2024 – 'Zomer' uit 'Gelukkig en blij' van Edward van de Vendel from Paukeslag on Vimeo.

De andere genomineerden waren:
Zo voelt dat – Bette Westera (Gottmer)
Kapitein in hangmat– Kasper Peters (Loopvis)
Dat boek met die bananen – Erik van Os (Gottmer)
Ik denk dat ik ontvoerd ben – Pim Lammers (Querido)