Jeroen van Bergeijk heeft de Brusseprijs 2024 gewonnen met Undercover aan het werk (Ambo|Anthos). De prijs gaat naar het beste journalistieke boek van het afgelopen jaar. Van Bergeijk won een oorkonde en een geldbedrag van €10.000.

Uit het juryrapport:

De keuze van de jury voor het beste journalistieke boek van 2023 is unaniem gevallen op Undercover aan het werk van Jeroen van Bergeijk. Misschien wel het meest journalistieke boek van allemaal.

De jury is onder de indruk van wat Van Bergeijk de afgelopen jaren heeft gedaan om dit boek te kunnen maken. Zijn werk raakt ons. Jeroen van Bergeijk is erin geslaagd ons te laten kijken naar alledaagse plekken. 

We realiseerden ons door dit boek wat een moeilijk proces het is om undercover te gaan, met grote impact op je persoonlijk leven. Maar dat het soms noodzakelijk is. Omdat de economische en de politieke macht zich anders niet doeltreffend laten controleren. Omdat anders niet zichtbaar is hoe onze maatschappij draait of ten koste van wie onze maatschappij functioneert.

Het leverde bij Van Bergeijk een gelaagd beeld op. Zijn boek blinkt ook uit doordat hij laat zien hoe hij zijn oordelen en verwachtingen bijstelt wanneer hij mensen en organisaties beter leert kennen. 
Dat sloot aan bij een ander criterium. We waarderen journalistiek waarvoor door de betreffende auteur handen- en voetenwerk is verricht. Niemand ontkomt aan secundaire bronnen, maar journalistiek is ook: zelf naar de bron gaan en goed kijken en luisteren.
Ook als dat moeilijk is.

Undercover gaan is een van de zwaarste wapens die een journalist in kan zetten. Van Bergeijk worstelt met de vraag of het voor zijn verhalen legitiem is. Wij vinden dat hij overtuigend heeft laten zien dat het moest. 

In Met het oog op morgen vond de bekendmaking van de winnaar plaats. Je kunt hier het interview met Jeroen van Bergeijk terugzien.

De jury van de Brusseprijs 2024 bestond uit:
• Annegriet Wietsma (voorzitter) – regisseur, auteur en podcastmaker;
• Dilara Bilgiç – auteur en essayist;
• Marloes de Koning – journalist bij NRC Handelsblad;
• Lara Billie Rense – presentator en auteur;
• Maurice Swirc – freelance onderzoeksjournalist, jurist en winnaar Brusseprijs 2023.