In het programma Met het oog op morgen is zojuist bekendgemaakt dat Maurice Swirc de Brusseprijs 2023 wint met De Indische doofpot. Waarom Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië nooit zijn vervolgd (De Arbeiderspers). Hij ontvangt als winnaar voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek 10.000 euro.

Hasna El Maroudi, juryvoorzitter: ‘Dit boek voldoet in de breedte aan alle eisen die we aan het beste journalistieke boek van 2022 zouden mogen stellen. Daarbij ziet de jury dat dit boek ook zou kunnen dienen als leerstuk over hoe we omgaan met mensenrechten. Je kunt het wel drie keer lezen en iedere keer weer iets nieuws leren.’ Tijdens zijn onderzoek voor De Groene Amsterdammer stuitte Maurice Swirc op documenten met de status ‘zeer geheim’. Die vondst resulteerde in een vijf jaar durend onderzoek en een boek van ruim zeshonderd pagina’s ./blockquote>

De andere genomineerden waren:
Judith Koelemeijer – Etty Hillesum. Het verhaal van haar leven
Ineke Noordhoff – Ontaard land. De strijd van een Groninger tegen de gasregenten
Jan-Hein Strop & Stefan Vermeulen – Sywerts miljoenen. De jacht op het mondkapjesgoud
Arjen van Veelen – Rotterdam. Een ode aan inefficiëntie

De jury van de Brusseprijs 2023 bestond dit jaar uit: Jeroen van Bergeijk – Freelancejournalist en schrijver van undercoverreportages, Marcel Gelauff – Oud-hoofdredacteur van de NOS, Hasna El Maroudi – Freelancejournalist en mede-oprichter van Lilith Mag, Floor Milikowski – Freelancejournalist bij De Groene Amsterdammer en auteur, Roline Redmond – Antropoloog, schrijver en winnaar van de Brusseprijs 2022.

Bij de presentatie van het boek: