Zes boeken maken nog kans op de Libris Literatuurprijs. Vanavond wordt in Nieuwsuur de winnaar bekendgemaakt.

Genomineerd zijn:

Walter van den Berg – Schuld Das Mag
Alfred Birney – De tolk van Java De Geus
Arnon Grunberg – Moedervlekken Lebowski
Jeroen Olyslaegers – Wil De Bezige Bij
Marja Pruis – Zachte riten Prometheus
Lize Spit – Het smelt Das Mag

Op Tzum bespraken we vier van de zes titels.

Jaap krol over Schuld:

Met zijn droge, directe en heldere stijl weet Van de Berg een angstfuik te creëren, waaruit het moeilijk ontsnappen is. Het is Hollands realisme van een hoog niveau: geladen en onheilspellend op elke pagina, maar tevens traag en onvoorspelbaar voortkabbelend naar het einde.

Coen Peppelenbos over Moedervlekken:

Arnon Grunberg lijkt in Moedervlekken alle kanten van de thematiek die samenhangt met identiteit te onderzoeken.
Moedervlekken geeft geen pasklare antwoorden op de vragen die opgeroepen worden en dat is maar goed ook

Reinjan Mulder over Zachte riten:

Het vergt nogal wat concentratie om de hele tijd opgewekt bij de les te blijven, als je je tenminste niet lyrisch aan alle op elkaar volgende woordenstromen in Zachte riten wilt overgeven, in de hoop iets nieuws en ongekends te beleven.

Reinjan Mulder over Het smelt:

Het knappe van Het smelt is dat je heel lang bijna niet ziet wat er fout begint te gaan met de drie musketiers, zodat het des te meer schrikken is wanneer het tot je doordringt wat er aan de hand is. Op veel punten gaat Spit gedetailleerd op scènes en gebeurtenissen in, maar veel andere details verzwijgt ze bewust. Zo duurt het meer dan driehonderd bladzijden voor je doorhebt hoe ziek de drie partijen zijn.

Arjan Peters voorspelde zaterdag in Sigmund dat het – afgaande op het juryrapport tussen Wil en De tolk van Java zal gaan: ‘De hoogste lof is voor Alfred Birney die met De tolk van Java zowel een vader-zoonroman schreef als een terugblik op de wrede periode 1946-49 in Nederlands-Indië.[…] Jeroen Olyslaegers kan op 14 mei ook nog de Fintroprijs winnen. Birney echter kun je maar één keer bekronen: nu, op zijn 65ste.’

De jury van de Libris Literatuurprijs 2017 bestaat uit Janine van den Ende (medeoprichter en bestuurslid VandenEnde Foundation), Kees ’t Hart (schrijver en literatuurcriticus De Groene Amsterdammer), Michel Krielaars (chef boeken NRC Handelsblad en schrijver), Anna Luyten (publicist en gastprofessor School of Arts Gent) en Marrigje Paijmans (letterkundige en filosoof Radboud Universiteit Nijmegen).

De winnaar van de Libris Literatuurprijs krijgt 50.000 euro.