Al maanden twijfel ik of ik zal gaan e-lezen. Van huis uit ben ik een echte Alfa, een mens van de letters en de taal, en ik hou van de geur van boeken. En tóch, techniek heeft op mij een enorme aantrekkingskracht. Misschien omdat het voor mij omgeven is met mysterie, en sinds mijn jeugdverslaving aan De vijf detectives (en hun hond) weet ik dat ik dol ben op mysteries.

Goed. E-lezen dus.

Vriend P. heeft sinds een tijdje een e-lezer, en is daar behoorlijk enthousiast over. Zeker, het heeft voor- maar ook nadelen. Zo kun je minder lekker bladeren, het ruikt niet als een heus boek en veel e-lezers geven afbeeldingen niet weer. Je moet ook even wennen aan het gebruik. Net als bij een ‘echt’ boek kun je je e-lezer gewoon aan laten staan (lees als: je boek open laten liggen), geheel tegen je gevoel in verbruik je dan geen stroom. En je slaat een bladzijde niet om, maar die moet je laden.

Aan de andere kant kun je op zo’n e-lezer heel veel boeken meenemen met vakantie, de kans dat je halverwege droog komt te staan is dan erg klein. En met de meeest moderne e-lezers koop je hup! online gewoon even een nieuw boek.

Maar, dilemma, voor ons is vakantie ook altijd: weken van tevoren boeken uitzoeken, klaarleggen, koesteren. De stapel zien groeien, schiften. Wat neem jij mee? Kijk, voor jou! Om dan op het vakantieadres ons appartement gelijk eigen te maken door onze reisbibliotheek een prominente plaats te geven. Want naast boeken lezen houden wij ook van boeken kijken. Dan staan ze broederlijk rug-aan-rug, moordenaars naast nuffige dames, kunstbroeders naast eenzame personages, de psychologische twist naast een Diepe Gedachte met hier en daar een versregel.

Nu moet ik mij voor mijn werk door grote stapels drukproeven worstelen. Dat zijn boeken-in-wording, pákken papier, tenzij ik hele dagen van mijn beeldscherm zou willen lezen. Dát kan in ieder geval nu beter, dat kan e! Uit naam van de natuur en uit naam van mijn ogen, ik moét gewoon gaan e-lezen.

Maar boeken die ik wil hebben, vasthouden, blijf ik gewoon echt fysiek kopen. Voorlopig dan toch.