Als boekverkoper kan je in rare situaties terechtkomen. Neem nu het probleem dat mij al enkele weken bezig houdt en mij aanzette tot het plaatsen van deze oproep op onze website: ‘Pakkenvullers gevraagd’. Wat is namelijk het geval: van de mensen van BoekenTheater krijgen we een prachtig Dolfje Weerwolfjepak te leen om in te zetten tijdens de derde Letterenloop. Zo’n pak doet wonderen. Kinderen blijken meer dan ooit gemotiveerd om mee te gaan doen aan de sponsorloop, die elke eerste zondag van juni door Haarlem en Bloemendaal voert.

Ons plan was eenvoudig. We vragen Paul van Loon om de Familyrun, die vooraf gaat aan de 5 en 10 km loop, te openen. Hij is ongekend populair bij kinderen; ze verslinden zijn boeken. Ook ouders houden van hem, want hij zorgt ervoor dat het kroost blijft lezen.

Maar Paul van Loon woont een tikje ver weg.

Neem het Dolfje Weerwolfjepak, daar scoor je nog beter mee riep toen iemand van uitgeverij Leopold. Zo gezegd, zo gedaan.

Erna Sassen, een in Haarlem wonende actrice en schrijfster nam de taak op zich Dolfje Weerwolfje naar Haarlem te laten komen. BoekenTheater, eigenaar van het pak, wilde graag meewerken. Het goede doel van de Letterenloop, stichting Run4Schools, sprak hen aan en we mogen het pak om niet gebruiken. Erna stelde haar broer aan ons voor, die professionele fotoportretten wil maken van kinderen met hun favoriete boekenheld. Een succes op voorhand, zo leek het.

Een schattig klein jongetje in de winkel raakte door het dolle heen bij het idee Dolfje Weerwolfje tegen te zullen komen bij de hardloopwedstrijd waar hij altijd aan mee doet. Van zoiets wordt een boekverkopershart heel blij.

Nu hoefde ik alleen nog maar iemand te zoeken die dat pak in wil gaan. En dat blijkt een ander verhaal. Diverse smoezen zijn al aan mij voorbij getrokken:

Ik zou wel willen, maar mijn broer is die dag jarig. Echt waar! – Ja, het klinkt misschien gek, maar weet je wel dat ik helemaal niet goed ben met kinderen? Kinderen vinden mij echt niet leuk. – Hm, dacht het niet. Ik wil best wat voor je doen hoor, maar zo’n pak dat is toch heel warm?

Inmiddels is Charlotte Dematons begonnen aan haar Letterenloop 2010 tekening, zijn de affiches geproduceerd waarop Dolfje wordt aangekondigd, heeft Lemniscaat er nog wat fraaie verkleedkleren voor kinderen aan toegevoegd en heeft BoekenTheater aan ons laten weten, dat we mogelijk ook Kikker en Muis van ze krijgen.

O wat leuk, maar HELP!, nu heb ik drie pakken te vullen.

Daarom, tijd voor een oproep: wie o wie ziet het zitten om voor een à twee uur kinderen blij te maken door in een boekenpak te kruipen? En passant steun je dan ook nog eens een verschrikkelijk sympathiek en nuttig doel. De opbrengst van de Letterenloop en van de foto’s die Mark Sassen die dag maakt, gaat naar Run4Schools, een Nederlandse organisatie die met behulp van sport kinderen in het township Mitchell’s Plain bij Kaapstad uit handen weet te houden van gangs die de kinderen ronselen voor prostitutie en criminaliteit.

Lees verder op Letterenloop.nl.