Tijd voor een halfjaarlijks onderzoek naar de sites van literaire uitgeverijen. In hoeverre kun je als gewone lezer zien wat er de komende maanden verschijnt? Dit weekend vindt Manuscripta weer plaats: uitgeverijen showen hun nieuwe boeken aan kranten, tijdschriften en belangstellenden. Tzum stelt de vraag: kunnen we als websitebezoeker ook zien wat er staat te gebeuren? Klik op de namen van de uitgeverijen om naar de catalogus te gaan.

Ailantus: De uitgeverij van Lidewijde Paris heeft een online doorbladerbare catalogus. Riana Scheepers komt met haar nieuwe roman Katvoet.

Ambo/Anthos: Site is overzichtelijk met een onderdeel verwacht, maar de catalogus voor het najaar is nog niet geüpload. Wel de catalogus van afgelopen zomer. Op de site wordt al wel vast de nieuwe Herman Koch aangekondigd (januari 2011): Zomerhuis met zwembad. Ook interessant Witte nachten van André Aciman, maar die zou al verschenen moeten zijn in augustus.

Atlas: Uitstekende site. De catalogus is nog niet downloadbaar, maar online is er een handige opsomming gemaakt van nieuwe titels. Chrétien Breukers komt met zijn grote Limburgboek (Mijn Limburg), Jan Brokken zocht het nog wat verder met zijn boek Baltische zielen.

Arbeiderspers: De Arbeiderspers beleeft een mooi najaar met de lancering van Vaslav van Arthur Japin dit weekend, maar dat is het staartje van de zomeraanbieding. Maarten ’t hart komt met een nieuw Privé Domein-deel: Dienstreizen van een thuisblijver. Paul Auster komt met een boek dat eerst in Nederland verschijnt: Sunset Park en Joost Zwakerman met een nieuwe essaybundel: Alles is gekleurd.

Arena: Kan weinig over de boeken zeggen omdat ik de schrijvers niet ken, maar wie liefhebber is van Raina Al-Baz, Isabelle Aubrey of Dana Fowley, die beleeft een mooie herfst.

Augustus: Een handige pagina met te verschijnen boeken. Tikkop van Adriaan van Dis moet de absolute klapper worden.

Bas Lubberhuizen: Om naar uit te zien: een gids over Amsterdam aan de hand van F. Bordewijk.
Bert Bakker: Eindelijk weer een online flipboekje. Bart Slijper, de Bloem-biograaf, komt met een boekje over de vriendschap tussen Willem Kloos en Jacques Perk.

Bezige Bij: Revolutionair: slechts twee catalogi online in plaats van de gebruikelijke 9 á 12. De nieuwe Siebelink komt. De nieuwe Uphoff, autobiografische miniaturen van Tommy Wieringa. Martin Reints, Jan Lauwereyns, Anneke Brassinga en Stefan Hertmans komen met nieuwe poëzie.

Conserve: Geen catalogus te vinden op deze site, wel op de site van Centraal Boekhuis. Lucas Zandberg publiceert zijn tweede roman: De laatste maîtresse.

Contact: Nog geen bericht over het najaar.

Cossee: Wie op ‘De boeken’ klikt, kreeg normaal meteen de boeken die dit najaar uitgegeven werden. Nu staat er nog niets.

Foreign Media Books: Voor al uw chicklit. De catalogi van het najaar zijn nog niet gearriveerd.

De Geus: bij topboeken kun je op ‘Wordt verwacht’ klikken en dan staan er 10 nieuwe boeken in de aanbieding. Drie Nobelprijswinnaars. Slechts één Nederlandse schrijver, Ton van Reen, met een jeugdboek.

De Harmonie: De site van De Harmonie is nog net zo ver als een half jaar geleden. Er staat nog steeds niets op.

Holland: Uitgeverij van de Windroos-reeks, maar dit najaar niet. Alleen jeugdboeken (van Bobje Goudsmit en Gonneke Huizing bijvoorbeeld).

Lebowski: David Sedaris werd met aanbevelingen van Aaf Brandt Corstius, Johannes van Dam, Paulien Cornelisse en Marc-Marie Huijbregts eindelijk een verkoopsucces. Eerder verscheen al een tweede Sedaris op de markt. In het najaar nog twee.

Nijgh & Van Ditmar: Beetje verstopt onderaan de pagina een verwijzing voor de media en de boekhandel. De pagina weigert bij mij echter dienst.

Nieuw Amsterdam: Nieuw Amsterdam is eindelijk weer op tijd met de catalogi. Nieuwe poëzie van Florence Tonk, Krijn Peter Hesselink en Marc Tritsmans. Tzum-medewerker Erik Nieuwenhuis komt met zijn romandebuut: Een gat in de lucht.

Van Oorschot: De aanbieding voor het najaar is niet te vinden op de site.

Passage: Bij ‘verwacht’ de titels van het najaar. Paul Gellings is overgestapt naar Passage en komt met een neiuwe roman, Lupko Ellen met zijn derde literaire thriller met Ludde Menkema. De nieuwe dichtbundel van Anneke Claus wordt nogal onderkoeld aangeprezen: ‘een bloemlezing gelegenheidsgedichten die de tand des tijds misschien wel niet zullen doorstaan. Sterker nog, hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer de versregels in het wit van de pagina lijken op te lossen.’

Podium: De nieuwe roman van Ronald Giphart wordt de klapper van Podium dit najaar. Ook een nieuwe roman van Alex Boogers die dus niet gestopt is met schrijven. En de Arnon Grunberg-strip. Nieuwe gedichten van Alexis de Roode.

Prometheus: Ook een fijn flip-boekje. David Pefko komt al met zijn tweede roman Het voorseizoen en blijkt dus weg te zijn bij Van Ooorschot. Een nieuwe Michael Cunningham staat op stapel en een dikke bloemlezing met polemieken evenals een vuitsikke verzameling reisverhalen.

Querido: De laatste F. Springer, Quadriga (een sluitstuk geheten) en een nieuwe Bernlef. Ook nieuwe poëzie van Bernlef, evenals van Anne Vegter en Joke van Leeuwen.

Unieboek/Spectrum: Op de pagina voor de boekhandel een link naar de megabrochure. Op blz. 77 wordt de nieuwe jeugdroman van Harm de Jonge aangekondigd: Flessenpost uit Amsterdam.

Uitgeverij kleine Uil: Uitgeverij van Tzum. Pdf-file van nieuwe uitgaven en een doorbladerbare. Dichter Jan Glas gaat zingen dat het een aard heeft.

Veen: Heeft een makkelijke site. Kijk bij de rubriek ‘verwacht’. Daar vind je een link naar een pagina vol verwachte boeken. Veel sport. De literatuur lijkt een beetje te verdwijnen bij Veen.

Wereldbibliotheek: de site heeft wel een tabblaadje met ‘catalogus’, maar je krijgt dan slechts de fondslijst. Nergens aankondigingen van nieuwe boeken. Op de site van het Centraal Boekhuis is wel een PDF te vinden tussen alle andere catalogi.

Peildatum 31 augustus