De literaire herfst is pas echt begonnen als Tzum weer het monsteroverzicht van alle najaarscatalogi publiceert. Hierbij weer ons halfjaarlijkse onderzoek naar het aanstaande boekenseizoen. We kijken vooral naar literaire uitgevers en vragen ons af: zijn de catalogi digitaal te raadplegen?

AFdH: De nieuwe A.L. Snijders staat al aangekondigd voor april 2019. Lammert Voos komt met de novelle Malterfoske over een denkbeeldig Gronings dorp. Het andere boek voor het najaar is Suikerbastaard van Jaap Scholten (in samenwerking met Pluim).

Ambo | Anthos: Auke Hulst komt met een roman over Richard Nixon: Zoeklicht op het gazon. Bekende Nederlander Akwasi, ‘een van de grootste taalvirtuozen van zijn generatie’ komt met een bundel ‘met de impact van een vuistslag’. René Appel staat in het brochuregedeelte ‘Romans en spanning’, maar op zijn nieuwste boek Dansen in het donker staat gewoon ‘roman’. De politie komt er gelukkig wel aan te pas en een ‘spannende climax’.

Angèle: Heel veel srillers, maar ook Paul Baeten Gronda en Annelies Verbeke die een novelle gaan schrijven in de Te Gek!?-reeks. Rudi Hermans schrijft ook een novelle maar niet in de Te Gek!?-reeks.

De Arbeiderspers: Grand Hotel Europa is de nieuwe roman van Ilja Leonard Pfeijffer en onlangs meldde hij dat het boek daadwerkelijk af is, dus in december kunnen we weer iets goeds verwachten. Tessa de Loo, schrijfster van De tweeling, komt met een boek over haar boek De tweeling. Dick Matena komt verstripte Kronkels van Carmiggelt. Van Frouke Arns en Luuk Gruwez verschijnen nieuwe dichtbundels. Het driehonderdste deel in de reeks Privédomein betreft een briefwisseling tussen Stefan Zweig en Joseph Roth.

Aspekt: Elke week vijf nieuwe boeken. Voor elk wat wils.

Athenaeum: Het hele huisgezin juicht om de kreten bij de boeken van deze uitgeverij. ‘Opgelet: twee depressies voor de prijs van één’ bij het boek van Karl Ove Knausgård over Edvard Munch. ‘Die Leonardo, die kon wel wat’ bij een boek over de literaire Leonardo Da Vinci. ‘Héél Gallië?’ bij het boek Oorlog in Gallië van de onlangs overleden Julius Caesar.

Atlas Contact: Als fan van Rob van Essen zijn we natuurlijk heel benieuwd naar zijn roman De goede zoon. Bekende Nederlander Martine Bijl schreef Rinkeldekink over haar hersenbloeding, het boekje vol zelfspot werd al eerder als nieuwjaarsgeschenk uitgegeven door Atlas Contact. In januari verschijnt Adam van Wanda Reisel. De nieuwe poëzie is in de Vlaamse handen van Bernard Dewulf en Peter Ghyssaert en in januari komt daar nog de nieuwe bundel van Marike Lucas Rijneveld bij.

het balanseer: Uitgeverij die het goed doet in de niche poëzie. In december verschijnt daarnaast een montageroman Helblauw van Thomas Meinecke. Oud Tzum-medewerker Obe Alkema debuteert als dichter met de bundel Obelisque. ‘Obe Alkema gaat een stapje verder dan Narcissus en plonst zonder aarzelen de poel des verderfs in, gerestyled tot jacuzzi met ingebouwde champagnekoeler.’

De Bezige Bij: Ja Peter Buwalda heeft vertraging, maar De Bezige Bij heeft gelukkig meer ijzers in het vuur. We zien uit naar nieuw werk van Joris van Casteren, Édouard Louis, Nicolaas Matsier, Cees Nooteboom, Frank Heinen, Peter Terrin, Rachel Cusk. Speciale aandacht is er hopelijk voor de biografie van Maaike Meijer over F. Harmsen van Beek. We hoeven ons niet te vervelen.

Bijleveld: De vormgeving van de boeken is al jaren koekoek eenzang en die eentonigheid verhult misschien dat er toch aardige boeken verschijnen. Zoals de verzamelde literaire essays van George Orwell. Of Pleidooi voor een moraal der dubbelzinnigheid van Simone de Beauvoir. Kom er nog maar eens om.

Brandt: Jeugdboekenschrijfster Marlies Slegers schreef een boek over haar echtscheiding. Van de Duitse Michelle Marly komt Mademoiselle Coco en de geur van liefde.

Bruna: Srillers, srillers, srillers.

Cargo: Srillers, srillers, srillers. Thomas Ross schiep een verhaal rond Blonde Dolly. Het boek heet dan ook Blonde Dolly.

Conserve: Reeds aangekondigd voor oktober: Hier is zon, zee en zand – Schrijvers over Bergen en Schoorl – Van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis. Voor de rest is het, zoals gewoonlijk, moeilijk zoeken op de rommelige site.

Cossee: De catalogus voor het najaar is online nog niet verschenen. Update 18 september: maar nu wel. De zwarte heer Bazetub van Albert Vigoleis Thelen komt in vertaling op de markt. Cossee gaat verder met de romans van Jane Gardam. Van David Garnett verschijnt De man in de dierentuin.

Douane: Knal: Arjen Duinker brengt zijn nieuwe bundel uit bij deze uitgeverij. Een goudvis heet de bundel en raad eens wat op het omslag staat!

Van Gennep: Het goede nieuws is dat de catalogus voor het voorjaar wel online staat, op de najaarscatalogus moeten we nog even wachten.

De Geus: Heel fijn: een revival van James Baldwin met een roman en een essaybundel. Aswoensdag is een roman over dementie geschreven door Hanneke Hendrix.

Gottmer: Boer Boris gaat Kerstmis vieren. Jan Paul Schutten en Floor Rieder hebben weer een mooi boek gemaakt: Het mysterie van niks en oneindig veel snot.

De Harmonie: Sneller langzaam is de titel van de nieuwe Judith Herzberg.

Harper Collins: Meer iets voor de lezers van Hebban.

Historische Uitgeverij: Klik je op prospectus dan krijg je de prospectus van 2016/2017. Je bent een historische uitgeverij of je bent het niet.

Holland: Elle van den Boogaart schreef Twee seconden.

Hollands Diep: Roelof ten Napel komt met zijn ‘langverwachte’ poëziedebuut onder de titel Het woedeboek.

Hoogland & Van Klaveren: Koos Meinderts maakte een moderne bewerking van Reinaert de Vos en vroeg 18 verschillende illustratoren om mee te werken.

IJzer: Von Clausewitz, Trollope, Veen, Tedja, Rilke.

In de Knipscheer: Kees Broere schreef onder de naam Kees Asten twee romans bij Contact, nu schreef hij Pom onder zijn eigen naam.

Karaat: Karaat doet niet aan catalogi. Voor september staan twee boeken op de rol en voor de rest van het jaar moet je de pagina van de uitgeverij maar in de gaten houden.

Karakter: Srillers, srillers, srillers.

Karmijn: Hotel Claremont van Elisabeth Taylor is de aanrader voor dit najaar.

KokBoekencentrum: Twee reli-uitgeverijen zijn nu samen. Met gedichten van Huub Oosterhuis, maar ook de minnegedichten van Hadewijch in vertaling. De homostrijd heeft ook de burelen gehaald: Praat er maar niet over gaat over een jongen die ontdekt dat hij homo is. ‘Het is het begin van een eenzame strijd. Is er voor hem als gelovig mens een begaanbare weg te vinden? Hoe kan hij de keuzes waar hij voor staat verantwoorden voor God en mensen.’ Teus Dorrepaal is de schrijver.

Koppernik: Steyler heet de nieuwe roman van Huub Beurskens. Van Robert Walser verschijnt een vertaling: De rover. Meestervertaler Ard Posthuma vertaalde Simeliberg van Michael Fehr. In het Nederlands het het boek ook Simeliberg. Zo moeilijk is het allemaal niet. En de poëzie van Nabokov wordt ook nog uitgegeven. Interessante catalogus voor de literatuurliefhebber.

De Kring: Jan Terlouw gaat ook nog dichten en dat valt niet mee. Van Marc van Oostendorp verschijnt het taalboek: U als scheldwoord. Bas Jan Ader inspireerde niet alleen Niña Weijers en de hoofdredacteur van deze site tot een roman, ook Hans Münstermann sluit zich nu aan met De onderstroom.

Lebowski: Geen catalogus. Wel een rubriek ‘verwacht’. Bekende Nederlander Tim Kamps schreef een roman over opgroeien in een commune.

Leesmagazijn: We proberen altijd iets te vinden op deze site, maar ook deze keer lukte het niet.

Lemniscaat: De jongen die met draken leefde, Moppereend, Bedreigde dieren, Merel, De olifant.

Liverse: Veertien boeken worden er verwacht waarover verder niets gezegd wordt.

Bas Lubberhuizen: Veel Amsterdam weer. Kafka’s laatste proces van Benjamin Balint doorbreekt de hoofdstedelijke navelstaarderij deze keer.

Jurgen Maas: Nieuwe poëzie van Rodaan Al Galidi. Van Mira Feticu verschijnt de roman Al mijn vaders.

Das Mag: Doet niet aan een catalogus. Verheugend nieuws is dat de kalender Schrijven is scheuren van Marja Pruis, Kees ’t Hart en Joost de Vries terugkomt. Geeft elke dag een beetje plezier.

Magonia: We wachten op de boeken waarmee Lex Jansen ons zal verrassen.

Manteau: Na flink zoeken hebben we de najaarsfolder gevonden. Geen literatuur.

Marmer: Als je Het verzwegen kind van Wim Duijst hebt gelezen dan wil je vast wel Achter de schermen lezen waarin Wim Duijst vertelt over het schrijven van Het verzwegen kind. Cashcow Linda van Rijn zorgt voor de interne financiering.

Meulenhoff: David Mitchell is ingelijfd en Meulenhoff begint met het heruitgeven van zijn eerdere werk. Javier Marías laatste boek is vertaald, Berta Isla, 560 bladzijden. Na het DWDD Boekenpanelsucces van Willy Vlautin brengt de uitgeverij heruitgave op de markt van deze auteur. In januari verschijnt weer een deeltje in de reeks dreutelpoëzie van Meulenhoff: Vier de liefde van Lars van de Werf. Een commercieel succes, dus dat mag doorwoekeren.

Nijgh & Van Ditmar: Om naar uit te zien, de biografie van Elsbeth Etty over Willem Wilmink. Moord op de moestuin is de nieuwe roman van Nicolien Mizee. Op het omslag wordt een radijsje gespietst.

Nieuw Amsterdam: Blindganger van Michael Ondaatje is net op de markt. De uitgeverij verwacht ook veel van Stephen Florida van Gabe Habash.

Oevers: Twee mensen samen van Knud Sønderby komt in de Schwob-reeks. Daarnaast staan nog boeken van Jon Fosse, Juan José Arreola en Jean-Baptiste Andrea op het programma.

Van Oorschot: Kees van Kooten komt in de dundrukreeks. Annemiek Recourt schreef een biografie over Jan Greshoff: Moralist van de ontrouw. Ook fijn: Daniil Charms in de Russische bibliotheek.

Palmslag: Er staan maar liefst dertien boeken op stapel.

Passage: Wij verheugen ons nog steeds op het nieuwe autobiografische boek van Karel ten Haaf dat van het voorjaar naar het najaar is verschoven. De schrijfmachine is het boek dat Nick ter Wal schreef over Ferdinand Langen als resultaat van het Hendrik de Vries-stipendium. De wereld als leugen is de nieuwe roman van Paul Gellings, ‘een satire op de hedendaagse literaire wereld’.

Pluim: Zo te zien doen ze nog niet aan brochures. Verbeterpuntje. Dankzij AFdH weten we dat Jaap Scholten met een boek komt.

Podium: Net uit van Alex Boogers Lang leve de lezer. Hoera, hoera, hoera. Een nieuwe bundel van Ingmar Heytze, maar och hemel, over vaderschap. Daarnaast nieuwe romans van Martine de Jong en Uwe Timm.

Polis: Als je wilt weten wat ‘ribbediebie zijn’ betekent dan moet je het Groot Vlaams Wielerwoordenboek van Michel Wuyts en Ann De Craemer kopen. Polis gaat door met de heruitgaven van Willem Elsschot: dit najar met het prachtige Villa des Roses en Het dwaallicht.

Prometheus: Drakensteyn, droomkasteel van Fleur Jurgens wordt aangekondigd als een roman, een wraakroman waar de koninklijke familie vast niet blij mee is. Kader Abdolah heeft weer een nieuwe ‘schitterende’ roman geschreven: Het pad van de gele slippers. Over een kunstenaar die uit Perzië naar Nederland vlucht. Waar hebben we dat eerder gelezen? Van Jean Pierre Rawie verschijnt een nieuwe verzameling columns, van Menno Wigman de gedichten die hij schreef voor De Eenzame Uitvaart. Er is ook nog een brochure voor de non-fictie.

Q: Mannen, kanker, hygge 2.0 en autoracen.

Querido: Herontdekt meesterwerk Grand hotel van Vicky Baum. Marc Reugebrink heeft een nieuw meesterwerk geschreven: Zout. Van Harm Hendrik ten Napel verschijnt de verhalenbundel Om aan te raken. De titel van de nieuwste roman Gaea Schoeters is opmerkelijk: Zonder titel #1. Zal wel in de kunstwereld spelen.

Querido Fosfor Voor het betere literair-journalistieke werk. Frank Westerman schreef Wij, de mens, Fleur van der Bij Verkeersslachtoffer 22/11, op zoek naar de man die mijn zusje doodreed.

Signatuur: Een nieuwe Vásquez een nieuwe Lagercrantz, een nieuwe Russo. Sheila Heti schreef een autobiografisch boek over moederschap.

Thomas Rap: Hé, zit Jan van Mersbergen opeens bij Thomas Rap? Niet met fictie, maar met stukjes over zijn rol als vader en als man. Bekende Nederlander Herman van Veen brengt een boekje met verhalen over ouder worden. En het jaarlijkse cadeauboekje van Youp, de kurk waarop Thomas Rap drijft.

Unieboek/Spectrum: En ook young adult, en ook kinderboeken en ook lifestyle. Kortom, voor elk wat wils.

Uitgeverij kleine Uil: Deel drie uit de Regenboogreeks met Iris Murdoch: De klok, in een vertaling van Hella S. Haasse. Ook twee nieuwe Tzum-boeken, van Karel Feenstra en Bram Esser.

Vantilt: Els Kloek is de samensteller van 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. Met onze Alida Pott! Ook mooi: De canon van Nederland in de Koninklijke Bibliotheek.

Verloren: Een schatkamer voor de Neerlandicus en de historicus.

Vleugels: We houden van deze uitgeverij, maar een najaarscatalogus konden we helaas niet vinden.

Vrijdag: Verhalen van David Troch: Rue des Regrets.

Wereldbibliotheek: Massini, Hubatka, Hochgatterer, Gabás, Ganíjeva, Stancanelli, Lopez Barrio, Rover, Flöthmann, Van Gasse, Theunynck, Lakmaker, Veldkamp, Damasio. Als dat niet de wereld is.

Xander: Van Victoria Udall ligt Duizend papieren vogels in de winkel, ‘een meeslepende roman die je in het diepst van je ziel raakt’. Ook de nieuwste Klømpelømpe, het ultieme breiboek.

Zimiri press: Eén boek per halfjaar en dit najaar is dat Vreemdeling zoekt kamer van Egon Hostovský.

Peildatum 15 september 2018