Drie boeken van Simone de Beauvoir bij drie verschillende uitgeverijen. We kunnen spreken van een trend. Tussen de esoterische rotzooi die de uitgeverijen steeds meer lijken te uitgeven, vinden toch ook nog literaire werken in najaarsaanbiedingen. Zoals elk half jaar onderzoekt Tzum of de consument ook online kan zien wat de uitgeverijen voor de komende maanden te bieden hebben en dit is wat we vonden:

AFdH: Ecologieën van Atte Jongstra staat aangekondigd voor april 2020, maar komt uit in september.

Ambo|Anthos: Pepijn Lanen schreef een vaderboek, Vad3r getiteld. Van Nicole Krauss verschijnt Een man zijn, een verhalenbundel over man-vrouwverhoudingen. Met De hemel is altijd paars debuteert Sholeh Rezazadeh ‘een zinnelijke roman over liefde en verlangen’.

De Arbeiderspers: De nieuwe Japin ligt al in de schappen. In het najaar verschijnt in de Pivé-domeinreeks de brieven die de moeder van Harry Mulisch vanuit Amerika aan de auteur schreef. In dezelfde reeks ook een verzameling autobiografische stukken van Renate Rubinstein en de verzamelde quarantainestukken van Ilja Leonard Pfeijffer. In december verschijnt Zeven kerstvertellingen van Geerten Meijsing, gezellige verhalen voor onder de boom zijn het niet als je de titel van het laatste verhaal leest: ‘Nooit meer Kerstmis’.

Aspekt: Bij de catalogi niets nieuws. Bij de boeken Ik Vincent van Gogh van Willem Tjerkstra is een soort Ik Jan Cremer, maar dan met Vincent van Gogh. Net uit. Nu maar hopen dat er niets antisemitisch in staat.

Athenaeum: De verzamelde gedichten van Paul Celan. Heruitgaven van de Decamerone van Boccaccio en Bekentenissen van Zeno van Italo Svevo.

Atlas Contact: Een man met goede schoenen is een verhalenbundel van Rob van Essen, altijd een schrijver om naar uit te zien. Van Naomi Rebekka Boekwijt verschijnt de roman Bloedblaren. Oek de Jong verzamelde zijn essays en voegde er enkele nieuwe aan toe en het resultaat is een boek van bijna 800 bladzijden: Het glanzend zwart van mosselen. Ook nieuw werk van Deniz Kuypers, Haruki Murakami en Martin Amis. Ook hier een bundeling van het werk van Renate Rubinstein: de stukken over de liefde. Verse dichtbundels van Anne Broeksma en Piet Gerbrandy.

het balanseer: Nieuw literair werk van Dominique De Groen, Karel De Sadeleer, Gerard Herman, Jeroen van Rooij, Çağlar Köseoğlu, C.C. Krijgelmans, Sébastien Conard, Heike Geissler, Kathrin Röggla, Willy Roggeman en Evelin Brosi.

Balans. Weinig literairs. Breien, Boeddha, Binnenhof, maar ook een boek van Laura van der Haar en Martijn Manders over een 18e-eewus scheepswrak.

De Bezige Bij: We zijn erg benieuwd naar Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers. Ook Ernest van der Kwast komt met een nieuwe roman: Ilyas. Ook Allard Schröder heeft driftig doorgetikt en komt met het 502 pagina’s tellende Sirius. Over een fatale nacht, ooit. Raoul de Jong schreef het autobiografische jaguarman over een zoektocht naar zijn vader. Ook Alma Mathijsen komt met een autobiografisch boek: Bewaar de zomer.

Bijleveld: Onder meer een heruitgave van De tweede sekse van Simone de Beauvoir.

Boom: Met Marc Beerens binnen de gelederen is de aanbieding een stuk interessanter. Van Margot Dijkgraaf en Bart Koetsier verschijnt Met Parijse pen, literaire omzwervingen in de voetstappen Campert, Houellebecq en Van Dis. Maarten Asscher vertaalde De ballade van Reading Gaol van Oscar Wilde. Arnold Heumakers komt met een boek over het nut van foute denkers: Langs de afgrond. Alweer met Houellebecq.

Brandt: Klimaatverandering, overbevolking, pandemieën, zie daar De ark van Wanda Bommer.

Brooklyn: Frits Abrahams heeft zijn columns weer gebundeld.

Bruna: Thrillers, thrillers, thrillers.

Cargo: Thrillers, thrillers, thrillers.

Conserve: Zo te zien is er al een dik half jaar niets aan de site veranderd.

Cossee: Deze maand Ver van Verona van Jane Gardam, in oktober een nog niet eerder gepubliceerde roman van Simone de Beauvoir: De onafscheidelijken. ‘Een onontdekt meesterwerk’. Nederlandstalig werk van Jonathan Robijn (Tabak) en Berber Kapitein (Aarzelsnede). Maar Cossee zou Cossee niet zijn zonder een Duitse klassieker: De Vriendt keert terug van Arnold Zweig, een roman gebaseerd op het leven van Jacob Israël de Haan.

Douane: De nieuwe Christian Jongeneel: Venus in het gras. Na vijftien jaar heeft Stefan Nieuwenhuis een nieuwe roman geschreven over de strijd rond het Stadsdichtersschap in een stad in het noorden: Zo vergeefs is het niet.

De Fontein: Van Sanne Wallis de Vries verschijnt Vlucht, een titel die we ter harte zullen nemen.

Van Gennep: Zoekt en gij zult niet vinden.

De Geus: Altijd fijn, een nieuwe roman van Esther Gerritsen: De terugkeer. Een bijzonder verhalenbundel belooft Treinen en kamers te worden waarin Annelies Verbeke in 15 verhalen reageert op klassieke meesterwerken. In januari komt de vertaling van Bookerprizewinnaar Bernardine Evaristo uit: Meisje, vrouw, anders.

Gottmer: Vogels, beren, katten, apen, spinnen en Boer Boris. Daarnaast heruitgaven van Paul Biegel.

De Harmonie: Roos Vlogman debuteert met de roman Raaf. De net net niet voltooide roman van de in 2018 overleden Dirk Ayelt Kooiman, Het gebeurde, komt op zijn sterfdag uit. Van Hans Tentije verschijnt een nieuwe dichtbundel: Nergens anders.

HarperCollins: Judith Visser schreef een vervolg op Zondagskind, Zondagsleven getiteld. Marco van Houwelingen schreef de roman De dagen samen en vroeg James Worthy om een blurb, dan mik je bij aanvang al niet op het hoogste.

Historische Uitgeverij: De prospectus van 2016/2017 staat nog steeds online.

Holland: De catalogi zijn bijgewerkt tot het voorjaar van 2020.

Hollands Diep: Walter van den Berg volgde het geld en komt deze maand met zijn nieuwe roman bij zijn nieuwe uitgever. Van Roelof ten Napel verschijnt de roman De zoon van. Oogst is de titel van een roman van Sien Volders: ‘Hoe ver gaat een moeder om haar kind een beter leven te bieden? En hoe sterk is een jongensvriendschap?’

Hoogland & Van Klaveren: De uitgeverij is nog in zomerse sferen.

Houtekiet: De Finse weduwe is het tweede deel in de misdaadreeks Conscience van Mark Cloostermans. Geert van Istendael schreef ook een misdaadroman, over ‘de kettingrokende, altijd knorrige commissaris Kluft en zijn voormalige inspecteur Ali Demir’ die samen met ‘hun brigadiers, twee jonge, slagvaardige meiden’ de misdaad te lijf gaan. Soms heb je aan de tekst in een folder al genoeg om je nieuwsgierigheid te smoren.

IJzer: 1980 – De plasserparadox is ‘een caleidoscopische roman’ over ‘de eerste generatie die openlijk haar homoseksualiteit beleeft’. Nick J. Swarth schreeft het boek. Ook opmerkelijk de nieuwe roman van Max Niematz verschijnt bij IJzer. Smeulende vuren, bloedend hout is de vrolijke titel.

In de Knipscheer: Het wezen is de 13e roman van Peter Drehmanns: ‘De lezer krijgt een satirisch, spannend, filosofisch en prikkelend verhaal voorgeschoteld waarin cultuurkritiek niet geschuwd wordt.’ Van Ton van Reen komt de historische roman Het afscheid van Lucia, een jeugdroman.

JEA: Dit zijn ook boeken.

Karaat: Geen catalogus meer, maar houd de website in de gaten. Deze maand verschijnt Vuurtorenberichten van Jazmina Barrera.

Karakter: Boeven en baksels.

Karmijn: Oh pioniers! van Willa Catherstond stond gepland voor augustus 2019, daarna augustus 2020, maar volgens de site van de dikke blauwe komt het boek uit op 8 januari 2021.

KokBoekencentrum: Catalogus van drie uitgeverijen: Mozaïek Zomer & Keunig en KokBoekencentrum. Je bladert erin, maar als je dan plotseling het portret van Henk Binnendijk tegenkomt moet je toch even in je mond braken.

Koppernik: Op weg naar de Hartz is het vierde deel in de Ewout Meyster-cyclus van Wessel te Gussinklo. Zussen is de vertaling van werk van Daisy Johnson. Kallocaïne is de dystopische roman die de Zweedse Karin Boye in 1940 schreef over onze eeuw.

De Kring: Marly van Otterloo komt met de nieuwe roman Tong. De Kringklassieker is De kopstoot van Émile Zola. Geen boek van Jan Terlouw dit najaar.

Kritak: ‘Een verslavende pageturner die de lezer meeneemt op een waanzinnige achtbaan van spanning, mysterie, humor en ontroering.’ Zo prijst Kritak de literaire thriller De echo van de schreeuw van Frank Van Laecke aan. ‘Uitgeverij Kritak, meer dan ooit dissonant en toonaangevend.’

Lebowski: Kluun probeert zijn grootste succes te prolongeren met een vervolgdeeltje en kwam meteen hoog in de bestsellerlijst. Onder verwacht Confrontaties van Simone Atangana Bekono en Swingers van Fleur van Groningen over een steenrijke producent die een actrice meesleept in de wereld van seksclubs. Sander Donkers bundelde zijn Tante Jo-stukjes.

Leesmagazijn: De site is een nachtmerrie waarin je verdwaalt. Nieuwe boeken? Geen idee.

Lemniscaat: Mireille Geus schreef een nieuwe jeugdroman: Mijn dagen met Niets. Bij de volwassenen: Na de anti-vaccinatieboeken van Lemniscaat begeeft de uitgeverij zich nu in de complottheoretici. Jan van Gils schreef 5G, zegen of vloek Spoileralert: Van Gils zit in de vloekhoek.

Liverse: Er worden weer boeken verwacht met de mededeling dat de coronacrisis roet in het eten kan gooien. Op de lijst staan ook al boeken die zijn uitgekomen, dus het is een beetje moeilijk gokken wie wat wanneer.

Jurgen Maas: Zes titels in het najaar waaronder de roman De kliniek van Ahmed Bouanani. Deze maand verschijnt Gemeente zegt ik Nederlands leren van Said El Haji. De uitgave is iets uitgesteld evenals de roman Allah 99 van Hassan Blasim die nu voor november gepland staat. En voor iedereen die volgend jaar woke op de wc wil zitten is er de Gutmensch Scheurkalender.

Das Mag: Sofie lakmaker schreef De geschiedenis van mijn seksualiteit, haar debuut. Van Eva Coolen verschijnt het tweede boek. Das Mag zegt dat ze voor meer publiciteit zullen zorgen dan haar vorige uitgeverij De Geus. In januari verschijnt nog een jonge schrijver: Tiemen Hiemstra. Zijn boek heeft als titel W. (Niet te verwarren met D, zie Podium)

Magonia: Boeddha’s uitsmijter van Jasper van Buren en de dichtbundel Drijfveren van Fred Penninga zijn de boeken van het najaar.

Manteau: Thrillers, kookboeken en boeken over hyperventilatie, angst, paniek, migraine en hoofdpijn.

Marmer: Ruim aandacht voor cashcow Linda van Rijn. Qua literatuur doet Marmer rustig aan. Christine Dwyer Hickey schreef Het kille oog van de hemel en de vertegenwoordiger van Marmer, Hans van den Pol schreef ‘cadeautip kerst’ Langs het pad naar de tempel, gebaseerd op het leven van Cornelis Vreeswijk.

Menken Kassander & Wigman: Dood?

Meridiaan: De moord op Margaret Thatcher van Hilary Mantel is uitgebreid met één verhaal. Van Charles Lewinsky verschijnt de roman De stotteraar en van Samanta Schweblin Duizend ogen over ‘knullig gefabriceerde panda’s, draakjes of kraaien, surrogaathuisdieren die gezelschap betekenen’. Doet een beetje aan Fuzzie van Hanna Bervoets denken.

Meulenhoff: Het laatste deel van Hendrik Groen. Karl Malantes schreef een 768 pagina’s ‘episch familieverhaal’ over Finnen in Amerika. Zwemmen in het donker van Tomasz Jedrowski wordt aangeprezen als Call me by your name in communistisch Polen. John Boyne schreef met Een reiziger ‘een episch verhaal over de mensheid’.

Nijgh & Van Ditmar: Het verzameld proza van J. Slauerhoff opnieuw bezorgd, nu door Hein Aalders en Menno Voskuil. Een nieuwe roman van Henk van Straten komt uit en Sylvia Witteman heeft haar columns ook ruim voor Sinterklaas gebundeld.

Nieuw Amsterdam: Er zijn weinig Nederlandse auteurs meer over bij Nieuw Amsterdam. De uitgever brengt als ‘Toptitel’ De onsterfelijken van Teheran van Ali Araghi. De bagage is een roman van de Oostenrijkse Monika Helfer, ‘boekhandelslieveling in Duitsland’. En als die aanbeveling te veel afschrikt dan kunnen we altijd nog Zelfs de honden van Jon McGregor lezen ‘die een menselijk gezicht geeft aan de onzichtbaren van de samenleving’.

Nobelman: Er staan voorlopig nog twee vertaalde romans op de planning: Raadselen van de lente van ​João Almino en De jongen van Tova Gerge.

Oevers: Hans Joachim Schädlich, Siri Ranva Hjelm Jacobsen, Rune Christiansen, Matias Faldbakken en Martin Rep.

Orlando: Tynke Hiemstra debuteert met Rook over een gezin dat staande moet blijven onder een #MeToo-beschuldiging. Ook bij Orlando een Simone de Beauvoir: Alle mensen zijn sterfelijk.

Van Oorschot: Willem die Madoc maakte gaat over een mediëvist die een manuscript ontdekt. Nico Dros brengt nu al alle neerlandici het hoofd op hol. Gerrit Komrij komt gedundrukt uit. Een obsessionele liefde is het thema van Niet ik van Yolande Entius.

Palmslag: Onder het kopje verwacht staan tien titels.

Passage: De vierde druk van De herinnerde soldaat van Anjet Daanje vliegt de winkel uit, van de vorige roman j.l. verschijnt een midprice-editie. Bill Mensema is aan deel drie van zijn Decade-reeks bezig. Van Marjan Brouwers komt de roman Leegland.

Pelckmans Alleen de eerste 19 bladzijden zijn voor onze lezers interessant. Veel oud-Polis-schrijvers, waaronder de onvermoeibare Peter Holvoet-Hanssen die met de bundel De wolkendragers uitkomt.

Pluim: Pluim maakt per boek een folder, maar je kunt die niet online terugvinden (althans wij niet). We zien onder ‘Boeken’ de verwachte boeken. Ellen Deckwitz zet haar poëzieleeskruistocht voort met Dit gaat niet over grasmaaien. Van Nachoem M. Wijnberg verschijnen Joodse gedichten. In oktober verwachten we de nieuwe Dautzenberg, Aslast, en in het nieuwe jaar komt Melktanden, een roman van Emma Curvers.

Podium: Arjen Lubach maakt nu het hele najaar al goed, maar het najaar van Podium is deze keer extra rijk. We zijn benieuwd naar het prozadebuut van Kira Wuck: Knikkerkoning. Thomas van Aalten is terug op het oude nest met de roman Een vrouw van de wereld. De alleskunner Michel Faber komt ondanks eerdere uitspraken toch met een nieuwe roman: D. Ook DBC Pierre heeft een nieuwe roman Dopamine City. Hässelby is voor de liefhebbers van Johan Harstad een aanrader.

Prometheus: In plaats van een fictie en non-fictiefolder nu een oktober/november-folder en een december/januari-folder. De uitgeverij heeft de J. Kessels-trilogie in één band gedaan. Nieuwe gedichten van Esther Jansma. Markies de Sade in een nieuw jasje: ‘het ultieme quarantainboek’: De 120 dagen van Sodom. Dat zouden ze eens moeten verfilmen. Lale Gül debuteert met de roman Ik ga leven en heeft al blurbs binnen van Grunberg, Akyol en ’t Hart (Kees). Van Candice Carty-Williams verschijnt Queenie. Ook Arie Storm heeft een nieuwe bestseller geschreven: Schoonheidsdrift. En in het nieuwe jaar verschijnt Monstrum, de nieuwe roman van Miquel Bulnes, een dun dingetje deze keer van 320 bladzijden. Blader zelf maar verder want we hebben Nausicaa Marbe, Bas Heijne, Kader Abdolah, Herman Stevens, Franca Treur en Eva Maria Staal nog niet eens genoemd. Nou ja, nu wel dus.

Querido: Als fan van Joost Oomen reikhalzen we naar Het perenlied een roman waarin romantiek en avontuur gekruist wordt met bietensoep en roze dolfijnen. Erik Ader, broer van Bas Jan, schreef een familiegeschiedenis. Ook nieuw werk van Renée van Marissing, Tomas Lieske, Gaea Schoeters, Geert buelens en Roos van Rijswijk.

Querido kinderboeken: Arthur Japin en Benjamin Moser vertaalden Het raadsel van het denkende konijn van Clarice Lispector.

Signatuur: Met Het einde van de oceaan hebben we een klimaatroman te pakken van Maja Lunde. De titel verraadt al veel. Van Franco Faggiani verschijnt De jongen die met de wolken speelde.

Thomas Rap: Cherry Duyns schreef een autobiografische roman over zijn moeder: Afscheid. Grapjesmaker Youp heeft zijn sinterklaasboekje al klaar, het heet In corontaine (ook een grapje!).

Unieboek|Het Spectrum: Naast de lifestyle en non-fictie-catalogus is er ook nog een kinderboekencatalogus. Waarvan akte.

Uitgeverij kleine Uil: Gerbert Faure, Jan de Jong en Bas Jongenelen schreven Zelf gedichten lezen waarin 42 gedichten met vakkennis en plezier worden geanalyseerd. Mogen we ook nog even wijzen op de eindelijk in kleur uitgegeven 7e druk van het Basisboek Literatuur. Voor de rest moesten we van de uitgever zeggen dat er louter meesterwerken uit kwamen.

Vantilt: Geen catalogus, de uitgever werkt elders, maar er verschijnen nog wel boeken.

Verloren: Voor neerlandici en historici een uitgeverij om te checken. De najaarscatalogus is wat verstopt op de site, maar we verheugen ons op Iwein, de middeleeuwse Arthurroman die zojuist uitkwam (binnenkort recensie).

Vleugels: Geen catalogus van deze uitgeverij die geliefd is onder onze recensenten vanwege de aparte uitgaven van hoogstaand literair werk. Je kunt je op de site wel abonneren op een nieuwsbrief, dan blijf je altijd op de hoogte van recente uitgaven.

Volt: Allemaal boeken die wij doorgaans niet bespreken.

Vrijdag: Dichteres Adriana Ivanova debuteert met Hartkamers. Het tij hoog, de maan blauw is de titel van de historische roman van Jolien Janzing over een expeditie naar Antartica. De winnaar van de Gouden Strop, Dominique Biebau schreef een jeugdroman: Boerman.

Wereldbibliotheek: Na 100 jaar verschijnt de 127e druk van de Vlaamse klassieker De witte van Ernest Claes. Vissenschild is de titel van de nieuwe bundel van Liesbeth Lagemaat. Romans van o.a. Luis Landero, Slobodan Šnajder Nora Bossong en Martijn Knol. Van de laatste verschijnt De lange adem, een soms hilarische, soms ernstige, altijd wervelende roman’.

Xander: Dalai Lama, Rolling Stones, Lucinda Riley.

Zimiri press: Voor het najaar staan nog geen nieuwe boeken ingepland.

Peildatum 6 september 2020