Het was al bekend dat schrijver Oek de Jong (1952) aan een nieuwe roman werkt. In interviews, zoals bijvoorbeeld met Trouw en de VPRO, vertelde hij over de roman en op zijn website staat al enige tijd in grote kapitalen: ‘WORK IN PROGRESS: DE NIEUWE ROMAN‘. Informatie over de inhoud van de roman en de verschijningsdatum ontbrak nog, maar inmiddels is er wat meer duidelijkheid.

De lijvige roman waaraan De Jong werkt, heeft als werktitel Het Sas en zal waarschijnlijk vanaf najaar 2011 in twee delen verschijnen bij uitgeverij Augustus. De roman is een familiegeschiedenis die zich uitstrekt over drie generaties. De hoofdpersoon is van De Jongs leeftijd. Het speelt zich af in het Goese Sas – een gebied dat voor Oek de Jong geen onbekend terrein is. Hij woonde tot zijn achttiende in Zeeland. De schrijver heeft overigens laten weten dat de roman niet puur autobiografisch zal zijn.

De Jong brak in 1979 door met zijn roman Opwaaiende zomerjurken. Zijn laatste roman Hokwerda’s kind, dat deels gesitueerd is in de provincie Friesland, verscheen alweer in 2002.