‘Geweldig dat deze schat is opgedolven en dat nu heel Nederland nogmaals de kans krijgt kennis te maken met dit indrukwekkende en tijdloze boek,’ schrijft Rosita Steenbeek in haar lofrede op De grote zaal van Jacoba van Velde. De keuze van de CPNB is voor de actie Nederland Leest verrassend te noemen: De grote zaal was inderdaad een beetje een vergeten boek aan het worden. Hoe stel je deze korte, prachtige roman aan het publiek voor? Onder andere door billboardposters met de tekst: ‘Nederland Leest borsten rond’.


Wie gaat kijken op blz. 45 leest:

‘Vroeger waren mijn borsten rond en stevig, mijn buik glad en mijn benen slank en gespierd. Nu is alles slap. Hoe is het mogelijk dat je in korte tijd zo kunt aftakelen?’

Je kunt je afvragen wie de reclamecampagne bedenkt en wat het achterliggende idee daarbij was:
1 Als mensen ‘borsten rond’ lezen, dan rennen ze en masse naar de bibliotheek om het gratis boek op te halen. Of
2 Als je de nadruk legt op ‘borsten rond’ in een boek over de naderende dood, dan levert dat misschien enige verontwaardigde reacties en dus publiciteit op.

Bij de eerste reden komen lezers van een kouwe kermis thuis als ze de contect lezen rond de reclamewoorden en het kan toch niet de bedoeling van Nederland Leest zijn om mensen te ontmoedigen bij het lezen. De tweede reden moet dan wel de ware reden zijn.

Op de speciale site voor scholieren staan ook reclame teksten. Helaas verwijst ‘borsten rond’ daar naar bladzijde 35 waar weinig ronde borsten te vinden zijn. Ook de beloofde ‘harde winden’ op bladzijde 69 zijn zoek.

De actie Nederland Leest duurt nog tot 19 november. De gratis exemplaren zijn te verkrijgen bij de openbare bibliotheken. Er is ook een luxe editie te koop in de boekhandel voor €10,-.