Tom Lanoye, originally uploaded by coen peppelenbos.

Het overhandigen van een eerste exemplaar van een boek is altijd lastig. Het moment van overhandiging – de een geeft, de ander neemt, twee mensen houden één boek vast – zou in het normale leven hooguit enkele seconden duren. Als er pers aanwezig is, duurt het langer, enkele minuten soms. Een minuut is erg lang als je in een pose bent bevroren. Alsof je het boek toch niet wilt weggeven.

Deze foto heb ik genomen naast café ’t Glazen Daksken in Sint-Niklaas. De officiële overhandiging van het eerste exemplaar van de luxe-editie van Sprakeloos was al achter de rug. Dat was een moment voor de cameraploegen. Buiten doet Tom Lanoye het op verzoek van enkele fotografen en een cameraman nog een keer over. Het boek dat al gegeven was, wordt opnieuw gegeven.

Publiek bij de overhandiging van een eerste exemplaar wordt altijd een beetje lacherig. Het publiek ziet tableau vivant, maar weet niet dat deze vorm van toneelspel uiterst lastig is.