Een nieuwe veiling en een nieuw record. Gisteravond heeft een set Herman Gorter, in zes zeer luxe gebonden delen, niet minder dan 6000 euro opgebracht op een Haarlemse veiling. De richtprijs was 300-500 euro. Onder de donkergroen heelmarokijnen banden, alle voorzien van vergulde lijnen en belettering, was ook een vijfde druk van Gorters Mei.

‘Het is dus het Kapitalisme dat de schuld draagt van dezen eersten Wereld-Oorlog. Het Kapitalisme der Wereld dat expansie zoekt. De wording van het geheele Kapitalisme is één Geschiedenis van Bloed en Moord. Van moord op concurrenten, op arbeiders, op eigen, op vreemde volken,’ betoogde Gorter in Het imperialisme, de wereldoorlog en de sociaal-democratie in 1915. Deze brochure bevond zich overigens niet in genoemde collectie.

De koper van de set is (nog) onbekend. Duidelijk is wel dat een arbeider of een kapitalist in Haarlem flink heeft moeten bloeden. Verzamelaars zijn immers altijd op zoek naar expansie.