‘Verder zal er ook moeten gezorgd worden voor een papieren omslag om den linnen band heen (stofomslag), waarom de boekhandel steeds vraagt. We kunnen daarop duidelijk den titel vermelden, wat in de etalage goed werkt, en het beschermt het boek.’ Dit schrijft uitgever A.A.M. Stols op 10 mei 1939 aan de bibliofiel M.B.B. Nijkerk, over hun gezamenlijke project: de boekenreeks Ursa Minor. Het brieffragment staat in Het ideale boek. Honderd jaar private press in Nederland, 1910-2010, een inspirerend naslagwerk dat ik iedereen die zich lezer, uitgever of verzamelaar noemt moet aanraden.

Het citaat van Stols bewijst maar weer eens dat het stofomslag er vooral was om de verkoop te stimuleren. In het staartje van de zin – ‘en het beschermt het boek’ – staat geen onwaarheid, maar die boekbescherming was in de jaren dertig ook al een stoplap. Stofomslagen zien er aantrekkelijker uit dan een linnen band. Een omslagtekening is fraaier dan een eenkleurig stempel. Een aantrekkelijk en fraai ogend boek verkoopt beter dan een saai boek. Zie het verschil.