Wil de echte Tesse Swanepoel nu opstaan?

Vorige week werd bekend dat Felix Kieft, auteur van High Class Gigolo bij verschillende boekhandels spookbestellingen had geplaatst om zo de verkoop van zijn boek te stimuleren. Dankzij een waarschuwingstweet van een boekhandelaar en een publicatie van Boekblad werd deze malafide wijze van handelen al snel in de kiem gesmoord. Uitgever en auteur boden hun excuses aan. De vraag is echter of er niet meer onwaarheden worden gesproken.

Uitgeverij Boekenplan die opereert in de schimmige markt van eigen beheer-uitgaven (‘Op eigen kosten een boek op de markt brengen vergt een hoge investering. Boekenplan heeft meer te bieden. Bij Boekenplan staan de auteurs en de uitgave voorop. Daarom doen wij er alles aan om onze uitgaven bij velen onder de aandacht te brengen. Dit is ons vak. De verkoop van onze uitgaven zal zowel via diverse sites op internet als de boekhandel plaats vinden.’) Het fonds bestaat uit boeken met titels als Gedichten gedachten, De mooiste Japanse haiku’s en Geestkunde.

High Class Gigolo wordt in de markt gezet (ook op de eigen website van Boekenplan) met een quote van Tesse Swanepoel.

‘Spannen [sic] en intelligent met een verrassende finale. Nooit zo iets gelezen. Een intense ervaring die leest als een trein. Wel genant soms, maar vooral hilarisch.’

Tesse Swanepoel, literatuurdocente

De quote, inclusief spelfout en stijlfout met cliché (een ervaring die leest als een trein?) van Tesse Swanepoel wekte mijn verbazing. Een literatuurdocente die zo slecht schrijft, dat is toch nauwelijks voor te stellen? Bovendien ken ik het wereldje van literatuurdocenten aardig goed, maar ik had nog nooit van Tesse Swanepoel gehoord. Dat kan voorkomen, ik ken niet iedereen. Wie Tesse Swanepoel opzoekt op Google komt ook niet verder dan de sites waarop deze quote wordt geciteerd. Er bestaat wel een Tess Swanepoel, maar zij is voornamelijk als consulent voor gewichtsafname te bellen (in Zuid-Afrika).

Wie de site van Boekenplan bekijkt ziet wel vaker onhandig geformuleerde zinnen vol spel- en stijlfouten.

‘Boekhandelaren, functionarissen van de bibliotheken, journalisten en andere mensen uit de media worden geinformeerd [sic] voor het verschijnen van de uitgave. Wij maken voor alle nieuwe uitgaven een brochure die de boekhandels langs gaan in het voor- en najaar.’

Dat is fijn: een brochure die boekhandels langs gaan. Waarschijnlijk heeft de schrijver op dezelfde school gezeten als Tesse Swanepoel.

De vraag is nu dan ook: bestaat Tesse Swanepoel echt of past dit ook in de mediastrategie van uitgeverij Boekenplan?

Coen Peppelenbos