‘Wij van de BNG Nieuwe Literatuur Prijs zijn natuurlijk ook de beroerdste niet.’ Met deze reactie op de open brief van de schrijver Ernest van der Kwast, waarover Tzum.info gisteren berichtte, geeft de jury van de BNG Nieuwe Literatuur Prijs te kennen dat Mama Tandoori van de nominatielijst zal worden geschrapt. Van der Kwast had daar zelf om gevraagd. Hij vindt dat hij onterecht is genomineerd voor de prijs. ‘Ik wil de prijs niet,’ liet hij gisteren aan de jury van de literaire prijs weten.

De BNG Nieuwe Literatuurprijs is in het leven geroepen voor Nederlandstalige auteurs die jonger zijn dan veertig, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn en geen grote literaire prijs hebben gewonnen. ‘En daar wringt voor mij de schoen,’ schrijft Van der Kwast in zijn brief van gisteren. ‘Het boek waar ik mee op de shortlist sta, is namelijk naar mijn eigen bescheiden interpretatie nogal succesvol. Inmiddels zijn er 35.000 exemplaren over de toonbank gegaan en zijn de film- en theaterrechten verkocht.’

Het schrappen van Mama Tandoori van de nominatielijst betekent dat er nu nog vier schrijvers een kans maken op de prijs:

– Alex Boogers (1970) met De tijger en de kolibrie (Podium)
– Elke Geurts (1973) met Lastmens (Nieuw Amsterdam)
– Gustaaf Peek (1975) met Ik was Amerika (Querido)
– Joost Vandecasteele (1979) met Opnieuw en opnieuw en opnieuw (De Arbeiderspers)

De jury bestaat uit de volgende vier recensenten: Eva Berghmans (De Standaard), Han Ceelen (De Morgen), Maarten Moll (Het Parool) en Daniëlle Serdijn (de Volkskrant).