Gisteren werd de longlist voor de Academica Debutantenprijs bekendgemaakt, vandaag is er een andere literaire prijs die van zich laat horen. De BNG Nieuwe Literatuur Prijs. De BNG Nieuwe Literatuur Prijs is een oeuvreprijs, die vijf jaar geleden door literair agent Paul Sebes werd bedacht. De prijs is bedoeld om nog niet doorgebroken jonge auteurs mentale en financiële aanmoediging te geven. Genomineerd kunnen worden: Nederlandstalige auteurs die jonger zijn dan veertig, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn, geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari 2010 en 31 december 2010 een nieuw boek is verschenen.

Het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) en Sebes & Van Gelderen Literair Agentschap maakten vandaag bekend dat voor de BNG Nieuwe Literatuur Prijs 2010 de volgende schrijvers door de jury zijn genomineerd:

– Alex Boogers (1970), De tijger en de kolibrie (Podium)
– Elke Geurts (1973), Lastmens (Nieuw Amsterdam)
– Ernest van der Kwast (1981), Mama Tandoori (Nijgh & Van Ditmar)
– Gustaaf Peek (1975), Ik was Amerika (Querido)
– Joost Vandecasteele (1979), Opnieuw en opnieuw en opnieuw (De Arbeiderspers)

De jury nomineerde dit jaar vijf auteurs voor de prijs. ‘De kwaliteit van het totaal aantal inzendingen viel ons enigszins tegen. Kwalitatief gezien staken deze vijf boeken met kop en schouders boven de andere inzendingen uit. Met tevredenheid en volledige unanimiteit kunnen we spreken van een ijzersterke shortlist,’ aldus de jury. Op donderdag 10 februari 2011 wordt de BNG Nieuwe Literatuur Prijs uitgereikt in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

De jury bestaat dit jaar uit de volgende vier recensenten: Eva Berghmans (De Standaard), Han Ceelen (De Morgen), Maarten Moll (Het Parool) en Daniëlle Serdijn (de Volkskrant). De burgemeester van de gemeente Dordrecht, Arno Brok, zal de jurybijeenkomsten voorzitten.