Dichteres Ester Naomi Perquin is gistermiddag met een reddingshelikopter van een boothuis in het Lauwersmeer gehaald. Perquin zou sinds zaterdag een week lang afgezonderd van de buitenwereld zitten voor het project Een Kamer in het Verleden van het VPRO radioprogramma De Avonden. De afgelopen dagen was door de extreme vrieskou de verwarming in het huisje uitgevallen en raakte ook het drinkwater bevroren. Het boothuis was vanwege het ijs niet meer per boot te bereiken. Er zat niets anders op dan de hulp van een helikopter in te schakelen.

‘Het waren mooie ontberingen,’ zegt Perquin op de website van Een Kamer in het Verleden over de reddingsactie. ‘Ik had er wel een beetje op gehoopt, maar ik had niet verwacht dat het zo spectaculair zou zijn. Het gevoel dat er iets gebeurt. Heerlijk. Drama. Sensatie. Het was heel spannend. Anders heb je alleen maar fluitend riet en gakkende ganzen, daar was ik wel een beetje op uitgekeken. Maar tot mijn verbazing zag ik een traumahelikopter aankomen.’

Collega’s van Perquin die de afgelopen maanden ook in het boothuis vertoefden, toonden zich jaloers op Facebook. David Pefko schreef: ‘Met een reddingshelicopter het eilandje verlaten, dat had ik ook wel gewild.’ En Franca Treur ‘wou ook wel zo gered worden’. Atte Jongstra zag het al aankomen. Hij ‘was in de derde week van september al blij dat hij niet in de eerste week van december op Senneroog verbleef.’

0