Er is al een voorlopige titel. In een donker bos. De komende weken schrijft Rob van Essen aan zijn nieuwe roman in het Roland Holst Huis. Hij laat vanuit Bergen weten dat het ‘een vrij dik boek’ wordt. Eerder schreef hij de romans Kwade dagen en Engeland is gesloten. Zijn laatste roman, Visser, haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2009. Vorig jaar verscheen een bundeling van zijn verhalen, Elektriciteit. Het werd hier op Tzum.info positief besproken.

En nu werkt hij dus aan een opvolger van zijn roman Visser. Van Essen wilde aan Tzum.info al prijsgeven waar de roman over zal gaan. ‘Een verhaal over een echtpaar dat na dertig jaar door het lot uit elkaar wordt gehaald, waarna ze apart van elkaar vijf dagen lang in een steeds onwerkelijker wordende wereld hun leven mogen overdenken. Over liefde, verlies, seks, Beertje Pindakaas, het concert dat Dexy’s Midnight Runners in 1983 in Carré gaven en de zorg voor bejaarde ouders,’ aldus Van Essen.

Van Essen in het Roland Holst Huis (Foto: Rob van Essen)

Van Essen hoopt dat hij de roman dit jaar kan voltooien. ‘(…) en ik hoop dat ik na de maand in het Roland Holst Huis in ieder geval alle witte plekken heb opgevuld,’ vertelt hij. Ruim tien jaar geleden zocht de Stichting Adriaan Roland Holst Fonds contact met het Bert Schierbeek Fonds om te praten over een goede bestemming van het huis van de dichter A. Roland Holst aan de Nesdijk in Bergen. Het huis werd gerestaureerd en te huur aangeboden aan het Bert Schierbeek Fonds. In de lente van 2002 werd het A. Roland Holst Huis geopend en sindsdien kan het huis worden gehuurd door schrijvers, dichters en vertalers.