Het Vlaamse dagblad De Morgen enquêteerde ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de FNAC de smaak van de Belgen. Naast films en cd’s kon men ook de favoriete boeken aanwijzen. De uitkomst is opmerkelijk.

1 De helaasheid der dingen – Dimitri Verhulst

2 De monstertrilogie – Tom Lanoye

3 Congo – David Van Reybrouck

4 Het verdriet van België – Hugo Claus

5 Ons kookboek

6 Belgicum – Stephan Vanfleteren

7 Godenslaap – Erwin Mortier

8 De engelenmaker – Stefan Brijs

9 De BOZAR- catalogus – Luc Tuymans

10 Duet met valse noten – Bart Moeyaert

Een merkwaardige keuze met een kookboek, een fotoboek en een catalogus van een kunstenaar tussen de fictiewerken. Dirk Leyman van De Morgen klinkt dan ook niet erg enthousiast als hij stelt: ‘Dat de Vlaming zijn smaakpapillen ook in boekvorm verwent en koestert, weten we al langer. Maar het is de onverwoestbare klassieker Ons kookboek (van de ‘boerinnenbond’) die blijft bekoren, vandaar de vijfde plaats, na de literaire kopstukken. Een vreemde eend in deze bijt? Best wel.’