De Vlaamse schrijver Tom Lanoye gaat het Boekenweekgeschenk 2012 schrijven, zo heeft de CPNB zojuist bekendgemaakt. In de volgende Boekenweek staat ditmaal vriendschap in alle verschijningsvormen centraal. Het heeft als motto: Vriendschap en andere ongemakken. De Boekenweek 2012 vindt plaats van woensdag 14 tot en met zaterdag 24 maart.

Tom Lanoye (Sint Niklaas, 1958) debuteerde in 1980 met de poëziebundel Maar nog zo goed als nieuw. In 1985 verscheen zijn prozadebuut, het autobiografische Een slagerszoon met een brilletje. Later volgden onder meer Kartonnen dozen, De monstertrilogie en Het derde huwelijk. Voor zijn laatste roman Sprakeloos (2009) ontving hij de Henriette Roland Holst-prijs, de Gouden Uil Publieksprijs en de Tzum-prijs. Tom Lanoye is de vierde Belgische auteur van het Boekenweekgeschenk. Hubert Lampo (1969), Marnix Gijsen (1978) en Hugo Claus (1989) gingen hem voor.