De lofrede op Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert, het boek dat centraal staat tijdens Nederland Leest 2011, wordt geschreven door Ronald Giphart. Gipharts ode aan dit 50 jaar oude literaire meesterwerk wordt afgedrukt in de Nederland Leest-editie van Het leven is vurrukkulluk. In zijn boek Planeet literatuur (samen geschreven met Bert Natter) gaf Giphart in de lijst met 51 tips uit de Nederlandse literatuur nog de voorkeur aan het boek Tjeempie! of Liesje in Luiletterland. Elders in het boek staan al lovende woorden over Campert en de vijftigers: ‘Heel erg veel later hebben wij (Bert & ik) ons nog een tijdje bij de groep aangesloten, maar niemand die er erg in had. Voornamelijk de twee grote K’s vonden wij zeer goed: Campert en Kouwenaar (…)’

‘Hoogtepunt in mijn leven is dat ik ooit gezoend heb met Remco Campert,’ zo onthult de Lofredenaar op de site van Nederland leest. Over zijn zoenen met Campert: ‘Het was tijdens de literaire tour van Saint Amour die eindigde in een bonte avond in een Antwerps hotel. Meer daarover leest u in de Lofrede op Het leven is vurrukkulluk!’ Het boek met de Lofrede van Giphart wordt vanaf vrijdag 21 oktober gratis uitgedeeld door de openbare bibliotheken aan hun leden.

Vorige jaar tekende Rosita Steenbeek voor de lofrede bij De grote zaal van Jacoba van Velde.