In het actualiteitenprogramma Nieuwsuur is zojuist rechtstreeks de winnaar van Libris Literatuur Prijs 2011 bekendgemaakt. Het is Yves Petry. Hij wint dit jaar voor De maagd Marino (De Bezige Bij) de prestigieuze boekenprijs. Even na tienen las juryvoorzitter Philip Freriks het juryrapport voor en kwam er meteen een einde aan alle speculaties. Afgelopen weekend werden in literaire bijlagen van week- en dagbladen vooral Van Dis, Buwalda en Grunberg als kanshebbers gezien. Tzum.info bracht dit gisteren in kaart. Maar Petry trok uiteindelijk aan het langste eind. Hij ontving in het Amstel Hotel te Amsterdam een geldbedrag van € 50.000,-.

De jury schreef eerder over De maagd Marino:

De maagd Marino zou een kaal verhaal zijn, als het niet uitblonk door een stijl die getuigt van het geloof in ‘de kracht van de precieze formulering’. En dat is precies wat Bruno zijn leerlingen wilde bijbrengen. ‘Ware literatuur is een krokodillenmuil die ons onverhoeds grijpt,’ zei deze docent. De roman van Petry is zo’n krokodillenmuil die de lezers onverhoeds beetpakt en niet meer loslaat.

De andere genomineerden dit jaar waren: Gerbrand Bakker (De omweg), Peter Buwalda (Bonita Avenue), Adriaan van Dis (Tikkop), Esther Gerritsen (Superduif) en Arnon Grunberg (Huid en haar). De Libris Literatuur Prijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland. Dit jaar is de prijs voor het eerst toegekend aan de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Novellen en verhalenbundels vielen buiten de boot.

Vorig jaar won de Vlaming Bernard Dewulf de prijs voor zijn novelle Kleine dagen (uitgeverij Atlas). De jury bestond dit jaar, naast voorzitter Philip Freriks, uit Ton Anbeek, Marijke Arijs, Louise Fresco en Jann Ruyters.

Morgen hoopt Tzum.info een exclusief verslag te plaatsen van onze speciale verslaggeefster ter plaatse Judith van den Hul. Zij mocht aanzitten aan het luxe diner en de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs bijwonen.