Dezelfde Mieke van der Weij die Joop Schafthuizen op 7 december 2010 over zijn bezwaren tegen het laatste deel van de Reve-biografie bevroeg, ontving dinsdagnacht biograaf Nop Maas in de studio van het radioprogramma Casa Luna om te spreken over het niet verschijnen van zijn derde boek, dat op 16 juni jl. van de koelkast naar de diepvries werd gebonjourd. Maas neemt geen blad voor de mond: ‘Schafthuizen maakt altijd problemen, maar het is schokkend dat de rechter in het kort geding deze man met dit soort dingen laat wegkomen.’ De biograaf maakt duidelijk dat de overeengekomen afspraken tussen hem en Schafthuizen door de laatste zijn geschonden. ‘Vervolgens komt Joop twee weken later ineens op die beslissing terug.’

Wat de motieven van de weduwnaar van Reve zijn om het derde deel te verbieden, weet Maas niet, maar hij heeft een vermoeden. ‘Ik denk dat Schafthuizen enorm geschrokken is toen hij in mijn boek las over dingen die hij zelf heeft meegemaakt. Van de manier waarop hijzelf heeft opgetreden, hoe hij met mensen omgaat.’ Mooie samenvatting van een liefdesrelatie: ‘De eerste helft van hun relatie heeft Reve iedereen de deur uitgewerkt waar Joop Schafthuizen mee bevriend was, de tweede helft van hun relatie heeft Joop Schafthuizen iedereen de deur uitgewerkt die met Reve bevriend was.’ Zo werd, aldus Maas, hun wereld steeds kleiner en zo bleven ze uiteindelijk met z’n tweeën over.

Zolang een zaak onder de rechter is willen beide partijen doorgaans geen commentaar geven, geen uitspraken doen. Nop Maas doet nu ferme uitspraken, drie kwartieren lang. Hij doet ook een boekje open over zijn eerdere botsingen met Joop Schafthuizen. ‘Een weekend met hem was slopend. Je liep enorm op eieren, want ieder woord kon de boel tot ontploffing brengen.’ Een informatief gesprek.