Zie de foto op Flickr.

Het valt altijd tegen, die bouquinistes aan de Seine. In reisgidsen lees je altijd over die fijne boekenkraampjes die zo leuk op de kade zijn vastgeklonken, maar in werkelijkheid word je elke keer teleurgesteld door het aanbod: verregende rommel, pockets of erger toeristische rommel. Ansichtkaarten en posters van Toulouse-Lautrec.

En toch ga je er elke keer weer langs in de hoop dat je er een boek zult aantreffen dat iedereen over het hoofd heeft gezien. Opnieuw zul je teleurgesteld worden.

Je sleept de rest van de vakantie je uit Nederland meegenomen roman over Parijs mee, die je pas terug in het vaderland zult uitlezen en dan kom je erachter dat je eigenlijk andere straten en pleinen had willen zien, passend bij de fictie. Je neemt je voor om de volgende keer zo’n boek van tevoren te lezen, maar je weet dat het je ook de volgende keer niet zal lukken.