Zie de foto op Flickr.

In Groot-Brittanië staat geen standbeeld van Charles Dickens. Dankzij een tweet van Frank Hockx kwam ik dat te weten. In zijn testament had Dickens laten opnemen: ‘I conjure to my friends on no account to make me the subject of any monument, memorial or testimonial whatsoever.’

Aan dat standbeeldloze tijdperk komt nu een eind. In Portmouth, de geboorteplaats van de schrijver, zal volgend jaar – tweehonderd jaar na zijn geboorte – een standbeeld van hem verrijzen. The Independent bericht er uitvoerig over.

In de rest van de wereld staan er al lang standbeelden van de schrijver. Op het plaatje hierboven zie je een Dickensbeeld in Australië. De drie mensen die ervoor staan hebben er mede voor gezorgd dat het beeld (weer terug) in het park kwam. Er bestaan ook foto’s van andere mensen die heel trots voor het beeld staan. Je vraagt je wel eens af of iemand Dickens nog leest. Een monument is de eerste stap naar de vergetelheid.