Vanmiddag is een dichtregel van Jan Jacob Slauerhoff (1898 – 1936) onthuld in de parkeergarage van het Zaailand in Leeuwarden. Precies 75 jaar geleden overleed Slauerhoff op 38-jarige leeftijd in Hilversum aan de gevolgen van malaria en verwaarloosde tuberculose. Slauerhoff bezocht zo’n honderd jaar geleden de Rijks-HBS die aan het Zaailand stond (nu het gerechtsgebouw). Hier schreef hij zijn eerste sonnetten die hij in deze tijd ook moet hebben voorgedragen.

De regel is er één uit het gedicht ‘Morgen rijd ik’, uit de bundel Serenade III:

Morgen rijd ik met bedwelmende bloemen naar je toe.

Ik wil niet langer wachten, eindelijk weten hoe

Je bent; de bloemen zullen je verraden.

Als je liefdeloos bent, zullen ze kwijnen en treuren;

Als je kwijnt van verlangen, heviger geuren;

Als je brandt van verlangen, hun knoppen scheuren

En jij in een groot gebaar al je gewaden.

De plaatsing van de dichtregel gebeurde op initiatief van Stichting Herdenking J.J. Slauerhoff in samenwerking met Tresoar, het Historisch Centrum Leeuwarden en Aed Levwerd met financiële ondersteuning van Stichting De Rijks 125.