In het Amsterdamse Concertgebouw heeft Esther Verhoef zojuist de NS Publieksprijs 2011 in ontvangst genomen. Zij kreeg van het publiek de meeste stemmen voor haar thriller Déjà vu.

Verhoef versloeg daarmee Peter Buwalda (Bonita Avenue), Arthur Japin (Vaslav), Herman Koch (Zomerhuis met zwembad), David van Reybrouck (Congo) en Dick Swaab (Wij zijn ons brein). Ze ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een NS Altijd Vrij abonnement 1e klas.

‘De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek en de daaraan verbonden eretitel Boek van het Jaar heeft tot doel de lezer de mogelijkheid te geven een prijs toe te kennen aan zijn persoonlijke boekvoorkeur, om zo de betrokkenheid tussen lezer en boek te vergroten,’ aldus de organisator, Stichting CPNB.

Dit jaar werd de prijs voor het eerst op de avond uitgereikt, nadat de genomineerden met elkaar hebben gedineerd.

Genomineerde Dick Swaab aan het diner, op de achtergrond genomineerde Arhur Japin

(Foto: Cindy Eijspaart)

Vorig jaar won ook een literaire thriller de publieksprijs. Simone van der Vlugt sleepte toen de prijs in de wacht met haar boek Op klaarlichte dag. Straks zal Verhoef aanschuiven bij Pauw & Witteman om een reactie te geven op het winnen van de NS Publieksprijs 2011.