‘Kinderen mogen vooraan zitten, ouders moeten achteraan aansluiten,’ zegt een medewerkster van Selexyz Scholtens. De Kinderboekenweek is duidelijk niet voor volwassenen bedoeld. En zo hoort het ook. Ook Tjibbe Veldkamp, samen met Kees de Boer verantwoordelijk voor het Kinderboekenweekgeschenk dit jaar, luistert niet naar de ouders van de kinderen.

Een grote groep kinderen zit geboeid te luisteren naar een verhaal van Agent en boef. Veldkamp kijkt alleen de kinderen aan als hij vragen stelt aan de groep. De kinderen zijn gedisciplineerd: als Veldkamp een vraag stelt, dan steken ze eerst hun vinger omhoog. Soms mag iemand iets aanwijzen op het scherm waar de tekeningen van Kees de Boer worden geprojecteerd. Na twee verhalen is het tijd voor een signeersessie. De tafel met Tjibbe Veldkamp wordt bestormd. Sommigen blijven op de grond zitten en wachten op de volgende ronde.

‘Daarvoor hebben zich al veertig kinderen aangemeld,’ zegt de medewerkster van de winkel enigszins bezorgd. ‘Gelukkig passen er een hoop kinderen op een vierkante meter.’