De Woutertje Pieterse Prijs (€ 15.000) en de Nienke van Hichtum-prijs (€ 6.000) had hij al binnen voor De jongen die van de wereld hield (Querido), maar gisteren won Tjibbe Veldkamp ook nog de prijs voor het Beste Groninger Boek (€ 0) in de categorie fictie.

Zou je je ouders samenbrengen om jezelf geboren te laten worden? Adem wel. Als ‘mogelijk kind’ krijgt hij de kans om zijn ouders, die elkaar na hun zo beloftevolle eerste ontmoeting uit het oog dreigen te verliezen, weer bij elkaar te brengen. Maar de tijd dringt, en zijn vrijgevochten vader Vaclav en gezagsgetrouwe moeder Zdenka zijn niet de meest voor de hand
liggende match. Wat volgt is een spannende en verrassende vertelling over een jongen die zo van de wereld houdt dat hij er alles aan doet om geboren te worden. Tjibbe Veldkamp neemt je in dit goed geschreven verhaal mee naar een droomwereld die de verbeelding van jong en oud prikkelt. Versterkt met de sprookjesachtige illustraties van Mark Janssen is De jongen die van de wereld hield mogelijk Veldkamps beste boek.

In de categorie fictie heeft de jury dit jaar gekozen voor een boek over mogelijke werelden, gerealiseerde en gemiste kansen, over activisme versus gezagsgetrouwheid en bovenal over verdraagzaamheid en over liefde die tegenstellingen overbrugt. Dit ontroerende boek, dat je in één Adem uitleest, is niet alleen spannend, het is bovendien van een grote filosofische diepgang. De jury kijkt reikhalzend uit naar de toekomstige, maar nu nog ongeboren geesteskinderen van deze schrijver.

In de categorie non-fictie won Karin Sitalsing met Blauwestad – een dorp in uitvoering en een poging het land naar onze hand te zetten (Atlas Contact).

Nederland kent tal van regio’s die hoog scoren op lijstjes waar niemand op wil staan: gebieden waar armoede heerst, uitzichtloosheid, krimp. Is daar nou echt niets aan te doen? In Oost-Groningen werd besloten het groot, groter, grootst aan te pakken: een heel nieuw dorp moest er komen, inclusief een fonkelnieuw meer, op de plek waar eeuwenlang aardappelen werden geteeld. Het ging met vallen en opstaan, maar nu wordt er gewoond, gerecreëerd, gelééfd.
Hoe het zover kwam, heeft Karin Sitalsing met veel vaart en humor opgeschreven in een meanderend, informatief en soms bijna filosofisch verslag. Blauwestad – een dorp in uitvoering en een poging het land naar onze hand te zetten is wat de jury betreft verhalende non-fictie op haar best, en daarmee de terechte winnaar van het Beste Groninger Boek 2024 in de categorie non-fictie.

De winnende schrijvers mochten de eer delen, maar kregen ook een litho van kunstenaar Anne Caesar van Wieren, die zich daarvoor door de winnende werken liet inspireren én een bos bloemen.  

Dit jaar werd voor het eerst de Beste Groninger Boekenclubprijs toegekend. In de Beste Groninger Boekenclub lazen de leden de genomineerde fictieboeken. Het boek dat er voor hen bovenuit sprong, had volgens de lezers een ziel. Een heel rijk boek door de taal, geschiedenis en het verhaal, dat heel muzikaal geschreven is: ‘Levende Legende, n Grunneger odyssee’ (t Grunneger Bouk) van Ingeborg Nienhuis krijgt daarom de eervolle vermelding Beste Groninger Boekenclubprijs.

De jury bestond uit Annemarie van Buuren (fotograaf), Nick Everts (theoloog), Maaike Molhuysen (zelfstandig literair redacteur en schrijfcoach), Anneke Tiddens (adviseur taal als basis) en Ben Westerink, (winnaar non-fictie BGB 2023).