Wie afgelopen week op het station van Leeuwarden aankwam of vertrok, moet hebben gezien dat mannen in gele hesjes teksten aanbrachten op de stalen overkapping. Het is een project van de dichter Tsead Bruinja en de typograaf René Knip. Speciaal voor Tzum.info vertelt Bruinja over de totstandkoming van het project:

In juli werd ik benaderd door typograaf René Knip met wie ik eerder al aan twee andere projecten had gewerkt. Hij was door ProRail gekozen om mee te werken aan de verbetering van het station in Leeuwarden, dat vooral ’s avonds soms wat donker en verlaten kan aandoen. Knip stelde voor om met mij samen te werken en vroeg me om tekstflarden te bedenken, mijmeringen die reizigers kunnen hebben, in het Fries, Liwwadders, Nederlands, Engels en wellicht ook in het Swahili.

Die tekstflarden zouden vervolgens worden geplaatst in de overkapping, waarbij door ProRail ook een opdracht werd gegeven aan Elkin Petrici van het bedrijf Movares om de belichting onder handen te nemen, onder andere door wat meer lampen toe te voegen die omhoog schijnen en zo de kap verlichten, naast de lampen die omlaag schijnen en het plein beschijnen. Ik ben daarmee aan de slag gegaan en na heen en weer gemail en een bezoek aan René Knip in Pingjum waarbij ik op een tekening van de overkapping de tekst kon plaatsen, zijn de opdrachten uitgegaan om de tekst, lampen en ophanging te maken.

De tekst was eerst wit, maar dat bleek bij de proef minder goed te werken, waarna gekozen werd voor wat op mij overkomt als een mat soort groen. We hoopten dat de tekst in één keer er op geplaatst kon worden, maar de tekststukken bleken zwaarden dan verwacht, niet één kilo maar wel tien, waardoor de plaatsing iets langer heeft geduurd en er een periode alleen maar losse flarden en een enkele complete regel waren te lezen.

Zoals gezegd gaat de tekst over waar reizigers aan kunnen denken als ze over het plein lopen. Dat kan gaan over het wel of niet bellen van een geliefde die in de stad woont, het stoppen met roken, het laten groeien van een baard of of ze thuis aan je zullen ruiken dat je bij Smullers een vette hap hebt gehaald. Daarnaast zitten er voornemens tussen om het beter te gaan doen of grapjes in het Liwadders, zoals ‘hewwe wij samen op skoal seten?’ Iets wat je zegt als iemand iets te familiair met je omgaat.

(Foto’s project: © Tsead Bruinja)

(Foto Tsead Bruina: © Jan Glas)