De nieuwe roman van Arnon Grunberg, De man zonder ziekte, verschijnt in mei 2012. ‘In De man zonder ziekte reist een jonge Zwitserse architect af naar Bagdad om een nieuw operagebouw te ontwerpen. Een man die ervan overtuigd is dat een architect het leven van de mens mooier en makkelijker moet maken,’ aldus uitgeverij Nijgh en Van Ditmar in hun voorjaarscatalogus. Vorig jaar nog verscheen zijn roman Huid en haar die werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en de AKO Literatuurprijs.

De catalogi van de andere literaire uitgeverijen druppelen ook langzaam binnen. Bij De Arbeiderspers verschijnt de nieuwe roman van Peter Terrin, Post Mortem. De Vlaming brak door met zijn roman De bewaker die lovende kritieken ontving, de shortlist van de Libris Literatuur Prijs haalde en waarmee hij de EU-literatuurprijs won.

Opvallend is dat de nieuwe roman van Oek de Jong niet is aangekondigd. Het was al even bekend dat De Jong aan een lijvige roman werkt met als werktitel Het Sas. De roman is een familiegeschiedenis die zich uitstrekt over drie generaties. Het speelt zich af in het Goese Sas en zou dit najaar verschijnen. Op zijn website stond al enige tijd in grote kapitalen: ‘WORK IN PROGRESS: DE NIEUWE ROMAN‘. Maar dit nieuws is er intussen afgehaald.