Interessant nieuws op het weblog van Ted van Lieshout: de auteurskorting komt terug. Tot voor een paar jaar geleden konden auteurs hun eigen boeken bij de uitgeverij kopen met boekhandelskorting (40%). Dat werd bij wet verboden. Daarna bedachten uitgeverijen omwegen voor hun auteurs om ze niet de volle mep te laten betalen. Of ze deden of ze van niets wisten en bleven hun auteurs gewoon 40% korting geven of ze hadden een systeem (ook door Van Lieshout aangehaald) dat auteurs zes boeken kochten en er dan vier gratis bijkregen. Bij de invoering van een nieuwe wet, die de vaste boekenprijs voor wetenschappelijke laat vervallen, is meteen de regeling over het verbod op de auteurskorting meegenomen.

Van Lieshout baseert zich op berichtgeving op Boekblad.nl: ‘de verkoop aan auteurs van hun eigen werk wordt uitgezonderd van de vaste boekenprijs, zodat uitgever en auteur in overleg afspraken kunnen maken over de korting. Op deze manier, in de vorm van een wetswijziging, vond een meerderheid een oplossing voor het probleem van de ontbrekende auteurskorting. Met uitzondering van de SGP stemden alle partijen voor.’

Als uitgever en auteur kunnen onderhandelen over de auteruskorting betekent het dat de korting ook hoger kan uitvallen dan veertig procent.